ads

28 October 2008

TIPS BAJU KEBAYA SUPAYA TIDAK MELEMBONG BELAKANG

kadang2 buat baju kebaya yang agak ketat sikit kembong belakang betul x
petunya, semasa letak dasar ke atas kain, dekat pinggang lipat sikit kertas dasar tu dekat pinggang di sebelah bahagian yang kita lipat kain tu, entah faham ke x ni.

list of aerobic songs

chi ki cha (batuka)
best thai tech lalalalala (thai)
boom boom boom boom (venga boys)
hindi & punjabi - bhangra remix
sejak ku bertemu pada mu (sanisah huri)
love potion no. 9 (60's \song)
mambo italiano
gentengnya pacarku - nini carlina
poco poco - yopie latul
spirit of the hawk
rasputin
mambo rock
zokalypso (zumba)
zumba hip hop (beto peres)
batu danz (batuka)
4 minuts (madonna)
ling ka pan (thai)


kalau boleh habis semua lagu ni poooh berpeluh dibuatnya. apa lagi jum aerobik
kalau nak tau stepnya carilah dalam youtube, kalau nak lagi stepnya masuklah
copperknob. link ada dlm blog kaknab.

24 October 2008

FORMULA UKURAN

ini formula ukuran. baju memang sedap dipakai

BAJU KETAT

DADA

FORMULA 1

DADA BAHAGI 4 + 1 (DEPAN) E.G: 34 bhg 4 + 1 = 9 1/2
DADA BAHAGI 4 (BELAKANG) 34 bhg 4 = 8 1/2

FORMULA 2

DADA + 2 BAHAGI 4 + 1/2 (DEPAN) e.g. 34+2 bhg 4 = 1/2 = 9 1/2
DADA + 2 BAHAGI 4 - 1/2 (BELAKANG) E.G: 34+2 bhg 4 - 1/2 = 8 1/2

PINGGANG


pinggang + 1 bahagi 4 + 1/2

punggong

formula 1 - punggong bahagi 4 + 1 (depan)
punggong bahagi 4 + 1/4 stau 1/2 (belakang)-
untuk lagi ketat xyah campor 1/4 atau 1/2 - bahagi 4 sahaja.



formula 2 - punggong + 1 bahagi 4 + 1/2 (depan)
punggong + 1 bahagi 4 (belakang)

------------------------------------------------------------

BAJU LONGGAR

DADA

formula 1 - dada bahagi 4 + 1 atau lebih ikur kelonggaran (depan)
dada bahagi 4 + 1/2 (belakang)

formula 2 - dada + 3 atau lebih bahagi 4 + 1/2 (depan)
dada + 3 atau lebih bahagi 4 (belakang)


PINGGANG

formula sama macam yang ketat kalau nak longgar lagi tambah je extra

PUNGGONG

FORMULA 1 - punggong bahagi 4 + 1 (depan)
punggong bahagi 4 + 1/2 (belakang)

formula 2 - punggong + 1 bahagi 4 + 1/2 atau lebih (ikut kelonggaran)
punggong + 1 bahagi 4

ukuran membuat baju

neck to chest
neck to waist
chest
waist
shoulder
hip
stomach
armhole
length of sleeve
width of sleeve
length of dress
length of skirt
bust point
crotch
width of thigh
waist to knee
length of pants
width of pants

that's all. happy measurement. hehehe

23 October 2008

tips baju kurung

untuk buat baju kurung yang sedap turunkan bahagian bahu 1 inci atau 1 1/4 atau 1 1/2.
jadi bahu akan terletak elok dan tidak akan berkeremot dekat ketiak.

biscuit snowy

Bahan:
500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)
600 – 800 gm tepung gandum (sampai boleh dicanai)
16 oz ghee (1 tin ghee yg kecik) -448gm
12 oz gula aising (1 oz = 28 gm) – 336gm
1 sudu teh soda bikarbonat
Susu Nespray – atau mana2 susu yg sedaplah, kalau susu yg ada honey pun sedap kot. Roz guna susu Nespray utk budak besar, tak tau lah pulak apa rasanya kalau guna susu formula anak ek.


Cara Menyediakannya:
1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.
3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.

4. Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana (oven kita yg pakai nombor 1 hingga 5, kita pakai between 3 & 4 dan bakar dalam 10 min, kalau oven yg lain tu, agak2lah ek...tak leh nak nolong)
5. Bila dah masak sira dengan susu Nespray. Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak yah bakar sampai kekuningan.


selamat mencuba

22 October 2008

TIPS TIPS JAHITAN

salam,
ukuran baju hendaklah diambil ngam ngam jangan lebihkan. dengan ukuran ini kita boleh semua fesyen baju, kebaya, kurung, seluar, baju kedah,jubah blouse atau apa apa saja.
dasar dibuat mengikut formula bagi longgar dan ketat.

gambar family