ads

08 March 2012

gulai ikan tongsan

hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni lah kali pertama kaknab masak ikan tongsan,  lembut dan manis isinya. Ikan tongsan ialah ikan air tawar. Kena hati hati sikit sebab dia ada tulang dalam isinya, tapi tak lah susah nak perisi tulangnya tu.



ni pula gambar ikan tongsan kaknab ambik dari satu blog, terima kasih tuan blog, kaknab sendiri pun tak pernah tengok ikan tongsan, malah tak kenal pun hehehe.

06 March 2012

gulai puyu dengan keledek

Ikan yang kaknab pancing dah banyak dalam aquarium, jadi ambil yang besar2 10 ekor untuk buat gulai dengan keledek. luak sikit dalam aquarium tu tak lah padat sangat, boleh lah yang kecik2 berenang2 dengan selesa.
kaknab menggunakan rempah sendiri. sepatutnya rempah giling lah, tapi dah tak ada batu penggiling atau lagan, kaknab blend sampai halus semua bahan2nya. bahan2 yang digunakan untuk rempahnya ialah, cili kering, ketumbar biji, jintan putih, kunyit, bawang kecil, bawang putih dan kunyit, kaknab juga bubuh kas kas. kalau tak nak boh kas kas pun tak apa, tapi kalau boh lagi ummmph. Bahan2 kaknab rendam dengan air panas 2 jam bagi dia betul2 kembang supaya senang di mesin, sebab ketumbar agak liat sedikit.

ikan yang siap di siang
gulai puyu dah siap dimasak.

05 March 2012

resepi sambal kelapa

Hari ni Kaknab masak nasi minyak, gulai ayam dengan kentang, jelantah dan sambal nyoq.

kita tengok satu satu resepinya. mula mula sekali sambai nyoq atau sambal kelapa.  sambai nyoq ialah salah satu additional menu untuk makan dengan nasi minyak. sambai nyoq ni belah utara saja, kalau kita p makan nasi kandaq memang tak miss sambai ni, tapi kena p awai sikit, selalunya kedai nasi kandaq buat sikit saja. sapa mai lambat alamat tak dapat lah. sebab selalunya depa buat sambai ni tak masak jadi tak tahan lama. dalam masa 2 jam boleh makan lagi kalau lebih sikit dia nak basi lah. tapi kaknab punya resepi, boleh tahan sampai malam sebab kaknab lepas blender semua kaknab masak dengan api perlahan sampai dia kering supaya nyoq dan bahan2 dalam sambal ni masak elok, makan pun perut tak kembung hehehe.

sambal kelapa (nyoq)

1 biji kelapa parut
6 biji cili merah(kalau nak pedas lagi boleh tambah cili api)
garam secukupnya
3-4 camba besar air asam jawa yang pekat.

mula2 blend semua kecuali kelapa, biar semua halus baru masukkan kelapa. sebab kaknab nak masak di atas api dulu, so kaknab bubuh air lebih sikit supaya senang blend. kalau tak mau masak boleh lah blend menggunakan blender kering. mesin semua sebati hingga kelapa halus.  kemudian cedok masukkan dalam kuali supaya senang kacau, kacau dengan api yang perlahan hingga betul2 kering dan boleh di kepal. siap boleh dihidang, rasanya lemak2 masam masin memang sedap.