ads

04 November 2019

Duit masuk 10,000 account 10141900002368

Macam ada yang tak betul di sini. Tapi biarlah Allah ada.  Duit yang kami bayar kat mil untuk dimasukkan kat tabung haji mil rupanya tak masuk. Patut lah urusan pengeluaran di buat lebih dari dua bulan mil meninggal. Rupanya something fishy going on here. Penama tabung haji ni yang sepatut masuk duit ke tabung haji mil. Bila dia dah buat urusan pengeluaran dia tunjuk buku tabung haji kat wasap keluarga mmg tak ada pun masuk duit 10,000 yang kami byr.

Pertama - adik ipar aku kat suami aku  cakap bila masa  kalau ada bagi bukti. Dia tahu mmg org xsimpan resit lama - 6 tahun. Boleh lupa ka. Ini kan peristiwa penting, wang besar 10,000 bukan 100. Lagi pun mil pun tahu kami dah byr dan dia pun ada beritahu aku yang duit tu anaknya yg bongsu dah masuk ke tabung hajinya pada hal tak masuk. Kesian mil kena tipu. percaya sangat kan. Aku pun ada tya mil anak dia dah masuk ka ke tabubg haji dia. Dia kata dah. Pada hal xmasuk pun. Tipah tipu hihihi.

Kedua  - bila aku tanya di laki iaitu biras aku la, dia ingat dak ada masuk ke bank account dia pada  2013 - terus dia cakap tak ingat - nak kena check statement. Betul ka boleh tak ingat wang besar ni. Kalau xingat tarikh sekurangnya boleh ingat mmg ada masuk kan. Dia kata maybank atau cimb.

Ketiga - dia mmg tunjuk borang request maybank dan cimb - dia tanya bila masuk aku jawab around september to october. Aku mmg bercakap benar. Tapi dia tunjuk statement maybank 2013 yang tak ada cop certified dari maybank, dia kata dia dapat dari kawan dia. Boleh ka kawan dia print sesuka hati Dia kata aku nak cepat, sebab tu dia minta dari kawan dia. aku tak minta pun cepat. Memang aku cakap aku dapat statement 2013 dari maybank spetani dalam masa sehari saja. Hari ni request, esok boleh ambik. bank xpyh call, bila aku pi esok hari terus ada. Lambat pun xpa aku blh tunggu.

Statement maybank tu memang ada duit masuk pada 3/10/13, dan transfer out pula pada hari yang sama. Dia kata pula nak check balik yg transfer out tu kat account mana cimb dia@bini dia  atau cimb mil. Boleh xsure pula tu nak check. Boleh tak ingat ka. Dua dua laki bini memang dementia ka atau pura pura jadi dementia. Hihihi menipu menipu nampak sangat menipu.
Masuk 10,000 keluar 10,000
On 3/10/13. Ya ka ni.


Pada hal 3/10/13 aku tak masuk kat mana mana bank pun. Mmg ada keluar 20,000 pada 26/9/13, mula husband nak masuk tabung haji kat kelang. Pusing punya pusing jumpa la tabung haji kat kelang. Parking tak dak pula. Susah sgt kami pun balik xjadi masuk tabung haji. Duit tu husband bungkus dlm tshirt dia simpan dlm beg baju elok2. Maklum la 20,000 ni klu hilang mau demam semput. Kami bawa duit tu blk muar 4/10/13, dok muar sampai 11/10/13. Duit tu mmg tak usik. Aku ada posted dlm fb. Date pi dan blk muar. Mmg xhilang post ni dlm fb.

So mcm mn dlm statement biras aku ada duit masuk 3/10/13. 3/10/13 aku seronok dok main dgn cucu ku damia dia bedakkan wan dia habis satu badan. video Post ada dlm fb pada 3/10/13.


Berbalik pada 23/9/19 bila dah tgk buku tabung haji mil xdak masuk husband tya adik dia, adik kata bila masa abang, klu betul tunjuk bukti transaksi. Yang si suami adik dia pula xingat langsung bank mana. Banyak mana bank account dia nuuuuu. Aku pula masa bercakap dalam telephone dgn biras aku pun xblh ingat bank mana cimb ka maybank ka atau bank lain kah. Aku kata xpa pi minta statement blh check. Letak saja telephone aku dok diam nak ingat balik bank mana aku masuk. Dalam dok ingat tiba2 teringat no. Account macam ada 4 zero dan bukan maybank aku ingat terus rhb bank. Tapi pasai apa biras aku tu xsebut rhb. Dia sebut maybank dan cimb saja.

23/9/19 masa tidur kat hotel euro rich melaka, malam tu aku wasap biras aku lagi tanya bank apa lagi dia ada selain dari maybank dan cimb, dia habaq public bank. Dua kali aku tanya dia xsebut pun  rhb, dia habaq public bank juga, dan dia kata xmungkin sebab public bank account loan rumah.

Aku balik rumah sg lalang 29/9/19. Aku check file mmg tak ada lagi resit transaksi 10,000 tu. Aku bagi tau biras aku xjumpa resit tu.
Aku selongkaq dlm buku jait kut kut ada aku catit apa apa berkenaan ni. Terjumpalah  no. Akaun biras aku 10141900002368.  aku nk simpan account no biras aku nk buat apa kecuali nk masuk duit byr mil yg kami pinjam lah. No. ni adik ipar aku la yg bagi no rhb laki dia. Memang dari mula lagi pada hari yang aku tanya biras aku, dia ingat dak bank mana, aku dah bayangkan ada 4 zero dalam account no tu mmg betullah.

30/9/19 aku pi rhb bank spetani masuk rm15 nak tau account biras aku tu dan adakah maaih active. Aku tya rhb staff active lagi ka account ni takut satu ni makcik byr xmasuk pula, dia kata masih active. Account apa ni current ka saving, dia kata saving.  Tudia mmg ada rhb bank awat biras aku  xsebut pun dia sebut public bank bila aku tya ada bank apa selain dari maybank dan cimb. Allah nak tunjuk siapa biras  dan adikbipar aku. Terserlah siapa dua laki bini ni. Allah bagi xjumpa resit.

Balik dari rhb bank masa makan mee kat sg lalang aku wasap biras aku tanya dia ada dak rhb bank, dia jawab account kereta alza, alza dah jual account dah tutup. Ait, staff rhb kata saving account bukan loan kereta account. Tipu lagi ni.

3/10/19 aku saja sent wasap no. Account rhb biras. Dia xjawab lama juga. Aku tunggu dia xjwb aku pun. Lalu aku habaq no. Account ni la aku masuk duit 10,000 tu. Dia tya blk, bukan maybank nooooo. Aku jwb no no no no. Lalu dia hantaq wasap statement maybank dia ada duit masuk 10,000 pada 3/10/13 dan ada transfer out the same day. Maknanya, aku masuk dia terus transfer.  Konon konon la.
Macam mana masuk duit rhb blh ada kat maybank.Gila apa. Siap ada pula transfer out on the same day. Dia kata mungkin transfer ke cimb mahani mohd yassin. (Mil). Mentang mentang mahani dah mati xblh ambik statement hang kata masuk kat cimb dia. Lantak pi la bukan duit mak aku pun yang  ada ka hilang ka hangpa pakai ka None of my business. My business and my concern is why cash in rhb exist in maybank. Itu saja. Yang penting kami dah byr hutang mil. Pinjam bulan jun 2013 byr balik 17/10/13 melalui biras aku rhb 10141900002368.

Biras aku kata dia ada request rhb bank statement dia pada 4/10/19 sampai 26/10/19 tak dapat dapat statement rhb dia tu. Lamanya nak dapat, 22 hari. Statememt cimb mil  pula request pada 27/9/19 tak dapat dapat lagi, dia kata insya Allah blh dpt.  Statement mil nk check tengok betul ka ada yang 10,000 dia transfer out dari maybank. Pada hal kami nk pi minta statement mil mmg tak boleh sbb akaun orang dah mati kena persetujuan semua anak2nya baru bank boleh keluarkan. Menipu lagi hihihi

Sekian la cerita ku. Sapa baca tak paham cerita ni tak apa, janji aku paham dan simpan untuk kenangan.






No comments:

Post a Comment