1 kg tepung beras
3 camcabesar tepung ubi kayu
200 gm santan campur dengan air jadikan 3 mangkok
150 gm udang kering tumbuk lumat
2 camcabesar ketumbar)
1 camcabesar jintan manis)
1/2 camcabesar jintan putih) tumbuk kasar ketiga ni.
Garam secukupnya
1 camcabesar air kapor
1 camcabesar gula
Sediakan santan cair semangkok untuk ditambah sekiranya adunan menjadi pekat atau mendap kebawah.
Kacang tanah (sangai sekejap dalam oven bagi dia kering supaya cepat rangup bila menggoreng.)
2 biji telor
Bancuh semua bahan diatas kecuali kacang tanah. Biar adunan cair supaya.boleh di tuang ditepi kuali.
Masa nak menggoreng boh dalam mangkok sedikit campur kan kacang. Cedok adunan tepung secamca sekali dengan kacang, tuangkan ditepi kuali bila dah masak sikit kais ke dalam minyak. Telengkup bahagian kacang kebawah lama sikit supaya kacang masak rangup. Goreng sampai golden brown. Ok
Nak buat tumpi pun sama bahan di atas cuma guna kacang hijau. Kacang hijau kena rendam semalaman atau paling kurang pun 6 jam supaya kacang hijau kembang. Kalau tak rendam kacang hijau keras berdentum hehe.
2 biji telor
Bancuh semua bahan diatas kecuali kacang tanah. Biar adunan cair supaya.boleh di tuang ditepi kuali.
Masa nak menggoreng boh dalam mangkok sedikit campur kan kacang. Cedok adunan tepung secamca sekali dengan kacang, tuangkan ditepi kuali bila dah masak sikit kais ke dalam minyak. Telengkup bahagian kacang kebawah lama sikit supaya kacang masak rangup. Goreng sampai golden brown. Ok
Suami kite tengah buat rempeyek |
Nak buat tumpi pun sama bahan di atas cuma guna kacang hijau. Kacang hijau kena rendam semalaman atau paling kurang pun 6 jam supaya kacang hijau kembang. Kalau tak rendam kacang hijau keras berdentum hehe.
Tumpi |
Begini |
Salam Perkenalan...
ReplyDeleteTerima kasih akak atas tips nak cepat rangupkan kacang tanah tu....guna oven yer....
Ye. Sangai dalam 20 minit gitu.
Delete