mugen bread maker |
proses fermentation atau perap yg terakhir |
45 minit untuk membakar |
tak berapa garing kan. ini medium lain kali guna dark supaya lebih gelap dan garing |
±+±++±±+++++++++++++++++++++++
Hari kedua kaknab buat dodol pula. kerana nk try saja kaknab buat setengah saja dari adunan yang menu bagi. Silap kaknab ikut masa yang dia bagi untuk adunan penuh, sedangkan kaknab buat setengah saja, sepatutnya time masak kaknab kena adjust separuh masa, jadi dodol yang kaknab buat overcooked, terlebih masa, jadi garing sikit.
Kalau ikut masa separuh 40 minit ja. kaknab masak sejam 15 minit. apa pun memang sedap dodol jadinya. lain kali dah tahu cara masa masak dodol, boleh buat lagi. memang mudah. gambar tak sempat ambil, talipon battery kong, minta nyawa.
Lepas tu terlupa ambik gambaq sebab sibuk, dodol pun dah habis makan. separuh adunan kaknab timbang dodol yang siap masak beratnya 450 gm.
No comments:
Post a Comment