assalamualaikum dan selamat tengah hari, kaknab baru saja siap masak nasi briani gam, tapi xgam pun sebab periuk kaknab memang xkeluar wap langsung, gam tu cuma xmau bagi wap dia keluar, kalau guna periuk yang memang guarantee xkeluar wap xyah lah gam, sebab agak leceh sikit kerjanya. di sini kaknab masak lauknya briani kambing dan jelantah timun dan nenas.
nasi briani gam
1 kilo beras bhasmati
1 cawan susu cair
3 cambesar tomato soup campbell
5 cambesar minyak sapi
5 biji badan rendam dan buang kuilit*
10 biji gajus rendam dulu* (*tumbuk atau blender sekali)
1cambesar rempah briani
1 cawan bawang goreng
2 labu bawang besar (dihiris)
5 labu bawang putih*
2 inci halia* (*tumbuk hingga lumat)
1/2 camcateh serbuk sajira
1 cam teh serbuk kas kas
sedikit gula batu
daun pudina
garam
penumis 4 sekawan
daun pandan
2 biji tomato (dipotong dadu)
air sama banyak dengan beras, sukat dulu beras kalau 6 cawan, air pun 6 cawan
cara2nya
beras basmati direndam selama 3-4 jam kemudian toskan.
dalam periuk panaskan minyak sapi mauskkan daun pandan, tumiskan bawang besar hingga garing, masukkan halia dan bawang putih, biar ia garing kemudian masukkan rempah briani, badam dan gajus, tomato sup, kacau supaya tidak hangit, masukkan susu cair, biar ia mendidih sekejap masukkan garam, masukkan air biar ia mendidih kemudian baru masuk kan beras, masak nasi 3/4 masak saja.
briani kambing
1 kilo kambing
4 cambasar rempah briani
1 cawan bawang goreng
4 cambesar minyak sapi
2 cambesar minyak bawang goreng
2 labu bawang besar
4 biji bawang putih*
3 inci halia*(*ditumbuk lumat)
3 cambesar tomato sup campbell
1 cawan susu cair
daun pudina
penumis 4 sekawan
5 badam dan 10 gajus (direndam dan ditumbuk lumat)
4 biji cili hijau
2 biji tomato dipotong dadu
garam
1 cambesar madu
cara2nya
tumis bahan2 seperti masak nasi juga, bila semua dah mendidih dan wangi baru masukkan daging. tambahkan air supaya daging masak lama dan empuk, dalam bekas lain atau loyang masukkan nasi 3/4 masak tadi letak di atas periuk lauk kambing tadi, seperti hendak mengukus, biarlah lauk tadi masak tapi jangan terlalu kering, dengan wap lauk tadi akan memasakan nasi sepenuhnya. pastikan wap tidak keluar, kalau wap keluar, kenalah boh tepung ubi kayu keliling periuk barulah letakan loyang, supaya wap tidak keluar, masak nasi beriani gam agak cerewet sikit tapi memang sedap. di sini kaknab tidak bubuh tepung ubi kayu sebab periuk kaknab memang kejap xkeluar wap. senang lah sikit. kalau kena bubuh tepung, kaknab pun malaslah nak buat, troublesome. hehehehe
salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
sodap2
ReplyDelete