Assalamualaikum semua, selamat beristirehat dihari cuti bersama keluarga, best noooo cuti panjang minggu ni, boleh balik kampung kalau kampung dekat, kaknab yang dah tak bekerja lagi, mana ada cuti memanjang je tak ada cuti, sebab hari2 nak makan, kalau tukang masak cuti, alamat tak berasaplah dapur.
petang ni kaknab buat mi kuah udang, kaknab dok rebus kepala udang atas dapur, suruh anak tutup api, sebab udang dah lama mendidih, dok ralit online suami tanya, kepala udang tu nab nak buat apa. oh ya baru teringat, kaknab cakap nak masak mi la.
lalu kaknab terus masuk dapur pulun buat mi. kepala udang kaknab blender, sot set sot set kat dapur tak sampai sejam siap lah mi kuah udang, hidang kat suami, aih dah siap ke mi mak engkau. amboi cepatnya, tu lah kaknab kalau nak masak cepat yang lambat tu tak mau masak hahahaha.
bahan2nya:
600 gm mikuning
50 sen taugeh
3 pokok sawi
sedikit daun sup
4 camca besar tomato sup kimball
1 camca besar cili mesin
1 camca besar sos tiram
1 camca makan otak udang (bancuh sedikit dengan air panas)
200 gm udang
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit minyak
garam,kicap
air rebusan kepala udang (toskan ambil airnya, kemudian blender kepala udang hingga halus, tapiskan ambil air nya)
caranya: tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga kuning, masukkan cili mesin, biar sekejap hingga garing. masukkan sos tiram, otak udang, tomato sup, kicap, masak sekejap hingga naik bau, kemudian masukkan air udang dari rebusan dan air udang dari kepala udang, masak sampai mendidih, masukkan taugeh, sawi dan daun sup. biar sekejap lalu masukkan mi, biar mi masak, masukkan garam secukupnya. apabila mi sudah masak boleh lah dihidang panas2.
salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
09 February 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
No comments:
Post a Comment