MAKNAB MASAK BIASA JA, TAK MASAK MENGGUNAKAN PRESSURE COOKER. SEBENARNYA MAKNAB MEMANG TAK SUKA MASAK DALAM PRESSURE COOKER SEBAB DAGINGNYA AGAK TAWAR SEDIKIT DI BANDING MASAK BIASA.
MASAK MACAM MAK MAK KITA DULU MANA ADA PRESSURE COOKER BAGAI. TEXTURE DAGING LEBIH SEDAP DAN MANIS
JIKA DIMASAK BIASA DARI DIMASA DENGAN MENGGUNAKAN PRESSURE COOKER MEMANG LAH DAGING LEMBUT SANGAT.
SUAMI MEMANG LAH TAK MAU, DIA KATA JENUH NAK MENGUNYAH. DIA LEBIH SUKA DAGING YANG LEMBUT KALAU DIMASAK DENGAN PRESSURE COOKER.. JOM KITA TENGOK RESEPI YANG SIMPLE NI TAPI SEDAP.
DAGING 300 GM
HALIA, BAWANG PUTIH, BAWANG KECIL TUMBUK SAMPAI LUMAT
1 CAMCA MAKAN KICAP MANIS*. BOLEH LETAK LEBIH KALAU SUKA
GARAM, KUNYIT *
SEDIKIT SERBUK LADA*
SEDIKIT SERBUK JINTAN MANIS*
SEDIKIT SERBUK JINTAN PUTIH*
SEDIKIT SERBUK KETUMBAR.*
DAGING DIPOTONG NIPIS2 - MASUKKAN BAHAN YANG BERTANDA * PERAP SELAMA SEJAM ATAU LEBIH.
DALAM KUALI MASUKKAN SEDIKIT MINYAK
TUMIS BAWANG DAN HALIA YANG SUDAH DITUMBUK TADI. DAH GARING MASUKKAN DAGING.
KACAU KACAU HINGGA DAGING MESRA DENGAN MINYAK, MASUKKAN AIR SECUKUPNYA UNTUK MEREBUS DAGING HINGGA LEMBUT, KALAU KERING TAMBAH AIR LAGI SEHINGGA DAGING BETUL BETUL LEMBUT. SEBELUM ANGKAT MASUK KAN DAUN PUDINA ATAU DAUN SUP.
No comments:
Post a Comment