hari ni maknab masak ayam masak lemak cili api yang pedas kaw kaw punya. maknab gunakan cabai melaka kampung, kunyit hidup, bawang kecil, dan serbuk 3 beradik. (ketumbar+jintan mais+jintan putih). serbuk ni memang makanb dah campur siap2 simpan dalam satu bekas, kalau maknab nak guna cedok saja.sebatang serai. asam keping 2
ni la serbuk 3 beradik tu |
maknab giling cabai melaka dengan kunyit, dah lumat baru maknab campur sekali serbuk 3 beradik, giling lagi. biar semua adun sekali. last sekali baru maknab giling bawang kecil.
cabai yang sudah halus |
dalam kuali, maknab panaskan minyak sedikit saja, maknab tumiskan serai,cabai biar garing sedikit, maknab suka tumis kalau masak lemak cili api supaya cili masak dan garing. maknab masukkan ayam, kacau2 biar ayam berpalut dengan cabai tadi. ni maknab belajar dari kawan maknab orang negeri sembilan masak apa pun dia kata kena kecor kecorkan dulu. baru masukkan santan.
bila ayam dah agak2 separuh masak dan terpalut elok2 dengan cabai tadi. maknab pun masukkan santan, biar ia mendidih sambil kacau supaya tidak meruap (kata orang kedah). masukkan garam dah masak elok ayam tu dan lembut. maknab masukkan potongan daun kunyit supaya wangi masak lemak. siap bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment