maknab memang suka roti canai yang rangup dan nipis, kalau pi makan dikedai yang isi tak garing maknab tinggal ja, maknab makan kulit yang rangup tu. kalau boleh sendiri kita tau la buat nipis2 dan goreng garing garing.
2 cawan tepung gandum
1 camca makan minyak masak
1 camca makan susu pekat
sedikit garam
air sejuk dari peti ais atau air sejuk coway secukupnys
telur sebiji (pecah dan kacau kacau) optional kalau tak masuk pun tak apa. Roti lembut juga.
campurkan tepung, minyak masak, susu pekat, gaul gaul bagi dia sebati kemudian masukkan telur, kacau kacau bagi semua sebati. baru masukkan air garam, sambil uli agak agak cukup lembut, kalau terlembik tambah tepung ja.
bila dough tepung dah elok jadinya barulah bulat bulatkan dia. salut dengan margarine dan perap sekejap. maknab perap 1 jam setengah saja. pastu tebar dia bentuklah ikut suka nak buat bulat ka, 4 segi ka, kemudian goreng macam biasa. ok selamat mencuba
No comments:
Post a Comment