Sebab sedikit renyah tu yang dok tagak nak buat. Hari ni buat juga. Simpan resepi di sini. Sebab jadi elok dan sedap cuma loyang dia agak besar so dapat nipis. Kalau loyang kecik jadi tebal lagi cantik kejadian dia.
2 1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula kalau tak mau manis kurangkan.
Garam
4 1/2 cawan santan pekat
Campur semua kacau biar sebati dan gula hancur. Tapiskan. Kemudian kacau diatas api perlahan hingga jadi koleh yg pekat. Kena bagi betul2 masak tepung tak melekat di periuk
Kalau kurang masak bengkang akan berair bila simpan lama. Kemudian bakar dengan api 200c selama sejam. Acuan diletak dibawah sekali. Bila cukup sejam ubah rak paling atas supaya garing di atas selama 10 minit. Lama sangat nak masak garing kalau guna oven. Baik guna periuk bengkang atau periuk aladin.
No comments:
Post a Comment