1 sudu teh yeast)
2 sudu besar gula )
200 gm air suam atau 3/4 cawan)
Bancuh. Perap 15 minit hingga mixture berbuih.
350 gm tepung roti
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar butter cairkan
1 biji telur
3 sudu besar ibu roti (buat sendiri) 1 1/2 tepung roti 1 cawan air. Masak sampai jadi koleh. Yang lebih boleh simpan dlm peti ais.
1 susu teh bread softener. Optional.
Caranya
Kalau ada bread maker masukkan saja guna menu dough selama 23 minit atau ikut breadmaker masing2. Maknab guna mugen BM. Kadang lain BM tak sama time dia. Kalau tak ada BM Bancuh seperti biasa ikut resepi roti. bulatkan. Atur dalam loyang, sapu susu dan gula yang sudah dibancuh, paipkan topping bakar api 180 selama 35 minit atau kekuningan.
Untuk disapu
Susu cair
1 camca besar gula
Topping
3/4 cawan susu cair
2 camca besar gula
2 camca besar tepung kastad
Sebiji telur
Esen vanila.
Masak semua hingga pekat
Memang gebu gebas |
No comments:
Post a Comment