bahulu dalam oven
dulu dulu kalau buat bahulu secara traditional iaitu bakar dengan api atas bawah memang sedap hingga xterkata, bakar dengan oven moden kaknab xpernah buat lagi, so semalam trylah bakar dengan oven, punya lah troublesome, apa taknya, masuk dulu acuan, bagi panas, keluar kan pula nak bubuh tepung, kemudian masukkan balik, kalau bakar api atas bawah, angkat je yang atas tu bubuh tepung tutup balik, bila dah masak keluarkan pula acuan tu, cungkil bahulu leceh leceh, kebetulan acuan yang kaknab kenit kenit konon nak bagi cute, punyalah lambat, ni lah bahulu yang dah dibakar tu
bahan bahannya
5 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 cawan gula
2 cawan tepung
essence vanilla
1/4 sudu teh baking powder
caranya - panaskan oven, masukkan acuan kedalam oven supaya panas. pukul telur putih dengan baking powder hingga putih, masukkan kuning telur sibiji demi sebiji, pukul lagi, masukkan gula, pukul lagi hingga naik, campurkan 1 senduk tepung dengan 3 senduk adunan telur tadi kacau hingga rata dan licin masukkan ke dalam acuan jangan penuh. bakar dengan api 210degree c. hingga brown.
salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
No comments:
Post a Comment