Pagi ni kaknab buat cucuq udang halus. Ada orang panggil udang geragau, tapi kami belah tanjung tokong penang, memang panggil udang halus. udang yang orang buat belacan dan cincalok, kaknab beli rm3.00 setengah kilo lebih sikit. udang ni kalau buat cucuq memang sedap. Udang ni jarang2 orang jual kat market, dah 8 tahun dok kat BM ni lah kali pertama jumpa orang jual, apa lagi mesti beli punya hehehe.
Teringat kecik2 dulu kaknab memang jual udang ni, boh dalam talam, buat 3 longgok sja tak boleh lebih sebab muat untuk 3 longgok saja, letak kayu untuk asingkan longgok udang. satu longgok 2 kupang (20 sen) kalau jual habis 3 longgok upahnya 0.15 sen. Dulu 15 sen besar tu. La ni kat market orang jual sekilo rm5.00. Mai kita tengok resepi cucuq udang halus
200 gm udang halus
3 sendok tepung cake
air garam
daun sup (dipotong)
daun bawang(dipotong)
seulas bawang besar (chop2)
1 biji telor
Cara-caranya - campur semua bahan di atas kacau sampai sebati pastu goreng. senang je. Ok siap untuk dihidang.
salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
No comments:
Post a Comment