29 January 2013

Mi rebus kuah ketam/udang

Hari ini tiba2 tekak teringin nak makan mi rebus kuah ketam/udang. Apa lagi start moto pi mini market, beli 4 ekor ketam, bahan2 lain dah ada dalam peti ais. Lepas sembahyang zohor gigih buah kuahnya.



Bahan2nya:

1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih *
* ditumbuk 

4 camca makan udang kering di rendam dengan air panas**
4 camca cili  boh**
1 camca makan otak udang (yang selalu bubuh dalam laksa tu)**
** diblend semua sekali hingga halus udang keringnnya

200 gm udang hidup ***
400 gm keledek ***
*** rebus sekali dengan 2 mangkuk air. toskan kemudian blend hingga halus. ambil Air rebusannya 

4 ekor ketam - rebus dengan 2 mangkuk  - toskan ketam ambil air rebusannya - ambil isi ketam dilenyek dengan camca supaya hancur atau kalau nak blend saja. kaknab lenyek lenyek saja, supaya nampak isi ketam,.

2 camca makan tomato sos****
2 camca makan cili sos****
1 camca makan sos tiram****
**** campur sekali 

1 kilo mi kuning _dicelur
50 sen taugeh - dicelur

garam

Untuk hiasan
daun sawi (potong dan dicelur)
2 biji kentang (rebus dan potong nipis)
2 biji telur (di rebus dan potong nipis)
2 biji tomato dipotong nipis



Caranya - tumis bahan * hingga garing, kemudian masukkan bahan**, biarkan ia garing dan wangi. masukkan bahan **** kemudian masukkan bahan *** air rebusan udang&keledek, air rebusan ketam biar ia mereneh di atas atas api, masukkan gula dan garam secukupnya. akhir sekali masukkan isi ketam yang sudah dilenyek tadi. Jangan bubuh aji no moto dalam kuah kerana sudah manis ubi, udang dan ketam.

hidang mi dengan letakkan bahan hiasan di atasnya.  

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak