Kaknab balik rumah, mentarang yang kecik2 kaknab basuh bersih dan rebus, kemudian kopek, kaknab terus goreng dengan kentang, nak masak gulai lambat sebab suami dah lapar nak makan hehehe, penat bawa kereta. Selain dari mentarang goreng, ikan duri, dan ikan2 yang sewaktu denganya ada dalam peti ais, ikan2 ini anak kaknab yang sulung mancing hari sabtu, masih, jadi kaknab masak asam pedas saja lah, tengok2 asam jawa dah habis, jadi kaknab modified, guna asam keping je. bila dah siap rasanya pun sedap juga, ni lah pertama kali kaknab guna asam keping, selalu kaknab guna asam jawa.
mentarang masih fresh lagi. |
1 mangkuk isi mentarang yang sudah direbus dan di kopek (pastikan buang kulit kerang kecil yang ada dalam isi mentarang)
garam
kunyit serbuk
1 camteh serbuk lada hitam
1 camteh serbuk ketumbar
1 biji kentang, potong nipis
1 biji cabai merah (dibelah empat)
1 labu bawang besar (dimayang bulat)
sedikit daun sup
gaulkan isi mentarang dengan garam, kunyit, serbuk lada, serbuk jintan manis, perap sekejap.
panaskan minyak tumiskan bawang besar, cabai merah dan kentang, kacau hingga bawang garing dan kentang lembut, masukkan isi mentarang tadi goreng sampai kering air, dan mentarang garing,
masa nak hidang taburkan dengan daun sup.
No comments:
Post a Comment