Semalam dari rumah anak kaknab Setia Alam, singgah kat Pantai Remis, Selangor, beli siput belitung dengan sayur keladi. Kat situ, siput2 semua fresh2, baru naik semua, memang sedap kalau masak. sayur keladi pula siap dengan ada ubinya, kalau kat BM emmmm asyik dapat batang saja, ubi tak dak langsung. murah pula tu kat sana rm2/- saja.
bahan2nya.
1 kilo siput belitung
sayur keladi
6 biji cabai merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit bilis (kat sini kaknab guna cube bilis,)
kalau guna bilis tumbuk lumat sekali dengan cabai dan bawang besar/putih
santan rm2/
Cara-caranya - Siput di basuh bersihh, potong ekornya dengan plier, keladi di siang, rebus airnya. (kaknab buah air pertama) rebus sekali lagi, dan toskan. dalam periuk masukkan santan, siput dan bahan2 yang ditumbuk. masak hingga mendidih, kemudian masukkan sayur keladi, garam biar di atas api yang perlahan sambil dikacau kerap, hingga masak lemak siput/keladi masak.
salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
No comments:
Post a Comment