22 July 2022

gulai pisang dengan udang tumis darat

Hari ini Maknab masak gulai udang dengan pisang mengkal tumis darat.
Pisang sudah tua, suami potong untuk peram. Kata jiran itu pisang lemak manis, suami ingat pisang emas. Yang tertanggal dari sisir maknab buat gulai, yang masih melekat di sisir maknab peram untuk makan mentah.

bahannya|: pisang 5-6 biji
                   udang agak banyak mana ikut suka. maknab guna 300 gm saja sebab untuk dua orang.
                   1 bungkus rempah ikan/udang, tak kiralah cap apa pun boleh
                   santan. maknab guna rm2.00 yang sekilo santan rm12.00
                   air secukupnya
                   garam secukupnya rasa
untuk ditumis;
                   1 labu bawang besar
                   4 ulas bawang kecil
                   3 ulas bawang putih
                   2 tangkai daun kari
                   1 camca teh halba campor
                   3 tangkai cili kering

cara memasak;

masukkan air dalam periuk, rempah kari, kacau sekejap, masukkan pisang, kacau lagi, masukkan santan, garam, udang, kacau sampai udang lembut, masukkan santan. kacau, akhir sekali  masukkan bahan yang ditumis sekali dengan minyaknya.



No comments:

Post a Comment

Ada beza tak