Pisang sudah tua, suami potong untuk peram. Kata jiran itu pisang lemak manis, suami ingat pisang emas. Yang tertanggal dari sisir maknab buat gulai, yang masih melekat di sisir maknab peram untuk makan mentah.
bahannya|: pisang 5-6 biji
udang agak banyak mana ikut suka. maknab guna 300 gm saja sebab untuk dua orang.
1 bungkus rempah ikan/udang, tak kiralah cap apa pun boleh
santan. maknab guna rm2.00 yang sekilo santan rm12.00
air secukupnya
garam secukupnya rasa
untuk ditumis;
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1 camca teh halba campor
3 tangkai cili kering
cara memasak;
masukkan air dalam periuk, rempah kari, kacau sekejap, masukkan pisang, kacau lagi, masukkan santan, garam, udang, kacau sampai udang lembut, masukkan santan. kacau, akhir sekali masukkan bahan yang ditumis sekali dengan minyaknya.
No comments:
Post a Comment