Tepung gandum - 1 cawan = 120 gm
Tepung beras - 1 camca besar = 10 gm
Telur 2 biji
Susu pekat - 1/2 cawan = 130 gm
2 sudu besar margarine = 30 gm
B.powder 1/2 sudu teh
B.soda 1 sudu teh
Esen vanilla
Air 1 cawan
Gula 1 cawan (manis sangat, maknab bubuh 1 3/4 saja
Mula buat caramel gula.
Masak gula di atas api perlahan hingga golden brown
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau. Supaya gula tak keras. Bila dah cair semua gula masukkan margarine kacau hingga caramel sebati dan sekata. Sejukkan
Tepung gandum, tepung beras, baking powder, bicarbonate soda. Campur kan semua dan ayak.
Kemudian masukkan telur yang sudah ditambah esen vanilla, susu pekat. Kacau sebati hingga semua teradun elok
Masukkan caramel sedikit demi sefikit hingga habis. Kacau hingga sekata dan sebati. Tapiskan dulu sebelum tuang ke dalam acuan.
Sapu minyak ke dalam acuan supaya senang keluar bila dah masak.
Tuangkan adunan tepung ke dalam acuan jangan terlalu penuh. Nanti dia naik. Kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment