proses pertama mestilah buah serbuk kacang hijau dahulu.400 gm kacang hijau maknab basuh bersih dan toskan kemudian maknab masuk ke dalam oven bakar lebih mudah, sementara dia nak garing maknab boleh buat kerja lain. menggunakan api 150 selama 30 minit. bila dah garing dan wangi. keluarkan untuk proses membuang kulit kacang. kena buat ketika kacang masih panas. maknab menggunakan chopper. boleh juga menggunakan lesung
batu kalau tidak ada chopper.
bila kulit dah habis keluar tampi dulu. kemudian kisar halus dan hayak. siap bahagian serbuk kacang hijau.
kini bahagian inti kelapa. buat seperti biasa.
proses tepung pula
1 1/2 cawan tepung pulut
1 cawan santan
yang sedikit cair jangan pekat sangat
kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit hingga menjadi dough yang lembut. uli sekejap. buat bulat dan masukkan inti. kemudian rebus seperti masak buah melaka kalau timbul tu maknanya dan masak boleh lah di angkat.
kini sampai proses membedak kan tepung gombak. golek ke dalam serbuk kacang tekan leper supaya menjadi menjadi kuih tepung gombak. siap dihidangkan
No comments:
Post a Comment