resepi ni maknab ambik dari internet.copy paste. terima kasih kongsi resepi. maknab tak berapa nak pandai buat jadi cari dalam internet.
Bahan – bahannya :
- 700ml minyak masak
- 2 Labu bawang putih – dibersih , dikeringkan dan dikisar
- 70gm udang kering – direndam dengan air panas15minit , dikeringkan dan dikisar halus
- 100gm cili kering – digunting , bersih dan dikeringkan
- 1 Sudu besar gula perang
- Garam secukup Rasa
Cara Penyediaan :
- Panaskan minyak , goreng bawang putih hingga keperangan..
- Kemudian masukkan udang kering..kacau dan goreng lagi ..
- Tambahkan dengan gula perang dan garam secukup rasa..kacau lagi hingga rata..
- Akhir masukkan cili kisar..kacau semuanya sehingga rata dan sebati..jika adunan terlalu kering dan minyak pun kurang..boleh ditambah sedikit lagi minyak..minyak banyak lagi sedap dan tahan lama..masak cili, api jangan terlalu kuat..sederhana kecil sahaja..takut cili hangus nanti..
- Apabila semuanya masak dan pecah minyak ..matikan api..dan sejukkan sebentar..selepas itu baru boleh disimpan didalam balang kaca..
- Siap resepi chili oil chinese style
- Sedap dimakan bersama moi sup , ayam goreng , nasi goreng, kuey teow sup dan banyak lagilah…
- Jangan lupa cuba ok..resepi mudah dan sedap dimakan dengan perbagai masakan..
No comments:
Post a Comment