ads

11 June 2009

PENTINGKAH BAHASA INGGERIS???

YES, memang penting, kalau boleh biarlah semua anak2 melayu boleh bertutur dan menulis bahasa Inggeris dengan baik dengan nahu yang betul. Bahasa Inggeris memang susah kalau xtau, tapi xlah susah sangat kalau nak belajar, sebabnya bahasa Inggeris, kalau perbuatan yang lepas, , akan datang, sedang buat sebutan yang berlainan, so kenalah faham betul2. tak macam bahasa melayu, kalau sebutan makan, sedang, lepas, akan pun makan juga. tapi bahasa Inggeris, eat, ate, eaten, eating. kena faham betul2 so, selalulah bercakap jangan takut salah, kita belajar melalui kesilapan, lagi satu rajin2 tengok tv, dengar mat saleh cakap dengan grammar yang betul, dari sini kita boleh belajar, dulu2 kaknab belajar macam ni, melalui tv, siap satu kamus atas riba, kalau xfaham atau perkataan yang tak pernah dengar, boleh rujuk, sekarang pun kamus masih ada di atas tv, tapi anak2 sekarang xmau usaha macam tu, walaupun kaknab dari sekolah aliran Inggeris masih lagi tak jemu2 belajar. teringat dolu dolu, masa kaknab mula masuk remove class tahun 1969, masa tu sir masuk kelas, dia ajar bahasa Inggeris, kita dari sekolah melayu, memang tak berapa faham, ingat lagi sir sebut "enough" amboi sedapnya perkataan ni, apalah maknanya ni, masa tu semua orang tepuk tangan pastu sir sebut 'ok ok enough enough' kaknab dengan kawan2 yang lain dari sekolah melayu, dok tepok juga, sebab tak tau 'enough' tu cukup cukup. he hehe lawak betui. la ni memanglah terre bahasa Inggeris, 6 tahun sekolah sampai form five pastu kerja pula 20 tahun dengan syarikat swasta, semuanya surat menyurat dalam bahasa Inggeris, bertambahlah baik kegunaan bahasa Inggeris, so kalau kerajaan nak utamakan bahasa Inggeris janganlah bangkang noooooo

No comments:

Post a Comment