ads

14 December 2014

kahak di tekak

articles dipetik copy and paste dari blog Dr Zubaidi. terima kasih Doktor beri info kaknab simpan dalam blog untuk bacaan  kita semua. 

Apakah yang menyebabkan lendir/kahak (phlegm)?
Lendir (Phlegm) adalah cecair yang pekat, melekat dikeluarkan oleh selaput  mukus (mucus membrane) yang terdapat di sepanjang saluran pernafasan. Maka lendir boleh dikeluarkan di sepanjang saluran pernafasan daripada paru-paru hingga ke rongga hidung. Apabila lendir ini berkumpul, ianya akan ditolak ke atas oleh “cilia” (rerambut kecil) daripada paru-paru naik ke tekak.
Lendir yang sedikit selalunya tidak mendatang masalah kerana ianya adalah sebahagian daripada sistem pertahanan badan. Lendir di paru paru dan trachea memerangkap habuk dan bendasing dan membawanya ke tekak ddengan cara rerambut cilia menolak lendir itu ke bahagian atas. Sekaligus menghalang habuk daripada masuk ke dalam sistem pernafasan. Namun begitu, lendir yang banyak menunjukkan ianya disebabkan oleh penyakit, dan bukannya perkara yang normal lagi. Ini berlaku terutama apabila lendir terlalu banyak dan mempunyai warna kuning atau hijau atau kuning kehijau-hijauan.

Apakah penyebab lendir berkumpul di tekak.
Lendir (phlegm) di tekak boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Sesetengah orang mengalami perasaan lendir di tekak pada waktu malam, manakala sebahagiannya pula mengalami lendir di waktu awal pagi. Ianya mungkin petanda bagi masalah saluran pernafasan yang kronik. Namun begitu masalah allergik (alahan) dan jangkitan virusadalah punca utama bagi lendir.
Tindakbalas allergik adalah disebabkan oleh habuk atau bendasing yang kecil. Sebagai contoh jika seorang pekerja di kilang kain, masalah utama beliau ialah terpaksa berdepan dengan habuk2 kain yang bersaiz kecil berterbangan di udara tanpa beliau sedari. Seorang guru yang mengajar murid-muridnya menggunakan kapur semasa menulis di papan hitam juga menghadapi masalah allergik pada habuk kapur, atau jika guru itu menggunakan pen marker untuk menulis, kemungkinan beliau akan allergik kepada bau dakwat yang digunakan.
Apabila tekak diserang oleh habuk sebegitu, ianya akan mencepatkan pembentukan lendir (mucus), yang bertujuan untuk mengumpulkan bendasasing yang halus ini dan dibuangkan dengan proses batuk. Ianya adalah sebahagian daripada sistem ketahanan tubuh (body immune system), pada masa yang sama menyebabkan radang tekak, selain dari pembentukan kahak yang banyak tadi.
Walau bagaimana jika tekak “diserang” dgn hebat, tubuh akan melipatgandakan sistem pertahanan sehingga menyebabkan saluran pernafasan menyempit, bagi mengelakkan banda asing ini masuk ke dalam saluran pernafasan. Ini dinamakan “bronchospasm”yang berlaku pada pesakit asthma, yang mana jika mereka bernafas, saluran pernafasan yang sempit menyebabkan pesakit mengeluarkan bunyi yang nyaring ketika bernafas.
Selain dari masalah itu, lendir yang banyak dan berkumpul boleh menyebabkan saluran pernafasan terhadang (block). Penyempitan saluran pernafasan (bronchospasm) dan saluran pernafasan yang tersumbat disebabkan oleh lendir yang pekat (mucus plug), boleh mengakibatkan kematian terutama pada kanak-kanak.
Lendir yabg terlau lama di tekak boleh menyebabkan masalah lain seperti tonsillitis, laryngitis, pharyngitis dan beberapa jangkitan di dalam paru-paru seperti acute bronchitis, pneumonia terutamanya bacterial pneumonia dan influenza pneumonia.
Jika seseorang mengalami demam yang tinggi, sakit tekak, sakit kepala dan selsema bersama lendir yang jernih, ianya mungkin hanya jangkitan virus. Jika lendir atau kahaknya berwarna kuning, ianya disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria, terutamanya apabila lendir/kahak kuning itu beserta dengan demam yang tinggi susah bernafas, sakit kepala dan sakit di bahagian otot-ototnya.

Kahak yang melekat

Mereka yang mempunyai masalah lendir di waktu pagi selalunya mengalami keadaan di mana lendir ditekaknya akan selalu “melekat” di situ. Keadaan ini dinamakan “POST NASAL DRIP” keadaan di mana lendir yang dikeluarkan dari hidung (nostril) tidak memeleh keluar melalui lubang hidung tetapi mengalir ke belakang hidung dan berkumpul di tekak.
“Post Nasal Drip” selalunya sangat berkait rapat dengan allergik atau sinusitis. Selain itu tabiat menghisap rokok juga menyebabkan lendir di tekak dan sukar dibuang.  Bagi penghisap rokok yang kronik, selalunya kesan jangka panjang ialah paru-parunya sentiasa berlendir ( chronic bronchitis) dan kadang kala rosak paru-parunya dan sukar bernafas (emphysema).

Cara mengurangkan lendir
Lendir di tekak biasanya dirawat dengan pengambilan antihistamine, decongestant dan dalam kes yang teruk, mungkin steroids.  Namun begitu ada beberapa cara yang mudah bagi mengurangkan lendir di tekak yang boleh dicuba di rumah.
Salah satu cara yang mudah dengan minum air suam seberapa kerap yang boleh. Pesakit boleh menambahkan madu ke dalamnya. Cara lain dengan mencampurkan madu dengan cinnamon (cengkih) dan diminum dengan secamca madu. Jika tidak, boleh makan sup tomato disediakan dengan halia, bawang putih dan lada putih (pepper).
Walau bagimanapun harus dicari punca (sources) penyebab allergik di dalam rumah atau di persekitaran rumah anda.
Allergik pada habuk dan cuaca sejuk adalah salah satu sebab utama bagi mereka yang mempunyai allergi.

09 December 2014

mata jadi kecil

Hari ni cukup sebulan mata kaknab yang kena operate. Kaknab dah pi buat spec untuk membaca. Penglihatan jauh memang terang sangat.
Bila dah siap jumaat ni baru lah balance keduabelah mata ni

Tapi yang tak best mata kiri yang dah operate tu jadi jauh lebih kecil dari mata kanan kaknab memang ketara.

Kecik kan sebelah kiri

01 December 2014

3 Minggu selepas operate cataract

Hari ni cukup 3 minggu kaknab operate mata cataract. So far so good, luka semua dah ok, mata pun terang cuma dekat tak berapa boleh Baca dengan terang. Bila kaknab Google rupanya kanta yang dimasukkan bukan multifocal tapi untuk vision jauh saja. Tulah harganya cuma rm750. Bila kaknab Google memang ada multifocal IOL atau kanta artificial, tapi harganya us850 kalau rm Mau 2 ribu lebih. Dah lah mahal kadang2 ada masaalah pula nanti, patut malaysia tak rekemen kat patient depa.

Kaknab masih lagi bubuh eyedrop yang doctor bagi. Tapi bila titik ubat tu mata jadi merah ambik masa juga nak hilang. Cukup sebulan bolehlah kaknab buat spec baru. Yang dok pakai ni belah kiri kosong power sebab cataract. Dah ok boleh boh power dekat semula. Power jauh terang.


12 November 2014

pembedahan cataract

Jom kaknab cerita pengalaman kaknab pembedahan cataract.

Pagi2 pukul 5.30 pagi kat wad, kaknab dah bangun awal. Sudah biasa routine pagi, Mandi dan solat subuh, dok kat wad pun, orang masih tidor, kita dah siap standby. Nurse datang cakap makcik nanti siap  Pakai baju opt yang ikat belakang pukul 7.45 kami nanti tolak makcik.

Pukul 7 pagi nurse datang nak pasang benda kat saluran  darah belakang tapak tangan entah depa panggil apa entah
Ni lah dia untuk standby in case emergency 
Ni wajib before operation mesti pasang ni kat tangan.
Nurse yang mula pasang tak jumpa saluran sebab kaknab punya halus susah nak rasa jenuh katok2 tangan exercise genggam lagi tak dapat juga, dia masuk jarum tak blh pam naik darah maknanya tak kena la tu. Tarik pula jarum, cucuk belah kanan pula pun tak boleh yang sakit kaknab,

Pukul 7.30 mai pula nurses yang kanan pula. Dia belek2 tangan macam tak  jumpa urat darah terus dia give up biar doktor yang buat,,

Pukul 8 depa panggil kaknab masuk bilik rawatan mata untuk doktor yang nak pasang alat tu. Mula2 doktor pompuan nama Sarbiha, dia try kiri dulu cucuk pula punya sakit tapi kaknab tahan je lah, kena juga, try kanan pula pun tak kena sakit lagi. Mai doktor zaki pula try cucuk tangan kanan tak kena urat juga. Tarik lagi jarum sakit lagi. Lepas tu panggil doktor china pula, cucuk lagi tarik lagi running katanya, maknanya tak kena lagi.

Dr zaki cuba sekali lagi kali ni kat nadi pergelangan tangan pula pun tak betui juga. Aku yang sakit cucuk cabut cucuk cabut dah 6 kali. Last sekali panggil doktor india pula dia ambik jarum yang paling kecik jarum kanak2 kerana urat kaknab halus sangat. Dia cucuk betul2 kena tak saakit pun baru siap. Tudia jenuh sakit tangan. Dia cucuk sana dia cucuk sini kesian kat aku sendiri huhu. Kali ketujuh baru boleh.

Janji nak masuk bilik bedah pukul 8 pagi dah jadi 11.15 baru ditolak masuk.

Mata dititik ubat untuk  dikebaskan, kaknab boleh dengar arahan doktor dan dapat ras'a apa yang depa buat macam sedut selaput tu, memang tak sakit langsung, last doktor cakap makcik nak masuk kanta ya,  hampir selesai pasti doktor kata jangan gerak saya tekan lantas bagi elok. Pukul 12.05 siap ditolak ke wad.

Dah semuanya okay tak ada apa petang juga kaknab bolehlah discharge,

Hari ni sudah 24 jam lepas operate. Mata memang terang yang best boleh baca dekat , dan jauh pun terang harga kanta yang dimasukkan rm750 tapi free tak kena duit sebab pencen. Best kan.


Selepas siap masukkan kanta

Kenangan 11/11/14

10 November 2014

admit wad lagi

Masa kaknab post entry ni, kaknab ada kat
loby HSAH Sungai Petani. Hari ni masuk semula kerana nak operate mata yang ada cataract.

Tak ada katil kosong, kena tunggu orang discharge baru boleh check in. Hehe macam nak duduk hotel pula.

Dok kat sini dulu


Pukul 1 tengah baru dapat katil, bilik no 1, no bilik yang mula2 kaknab admit sebelum ni, bilik aircon selesa.

08 November 2014

caj hospital sultan Abdul Halim sungai petani

Entry Sebelum nI kaknab cerita pasal admit wad HSAH sungai petani. Kaknab masuk 3 hari 2 malam. Masa hari pendaftaran, sepatutnya daftar pukul 8.00 pagi, pukul 9.30 pagi baru dapat daftar, pentadbiran kaunter kenanga 4 kelamkabut. punya la lambat, kalau sehari daftar 10 0rang mau 10 jam jawabnya,

dah daftar pula tak ada katil kosong, kena dok kat lobi sampai pukul 2. kaknab tunggu pukul 12.30 tak ada nasi, kaknab pi tanya kat kaunter awat tak dak nasi ka. baru mai hantar, kat lobi tinggal lauk ayam dengan nasi, je, kuah dan sayur pun tak ada, sehari rm60 tau caj wad dont play play.


Hari ni kaknab dah pun discharged tapi kena masuk semula pada 10/11 untuk bedah mata cataract pada 11/11/14.

Jom kita tengok berapa Bill yang dikenakan pada kaknab. Sebenarnya kaknab memang tak kena bayar sebab guna pencen suami tapi bill masih dikeluarkan sebagai DR.

bill caj wad HSAH sungai petani
Soalan kaknab betul kah caj kelas 3, memang hospital ni tak ada kelas 2, kelas 1 dan kelas 3 sahaja. memang bilik kelas tiga pun selesa dan cantik hawadingin lagi macam kelas 1 hospital penang masa kaknab admit tahun 1989. dulu kat hospital penang pun tak ada aircon, kipas je. sehari rm40 untuk bilik 2 katil, caj semasa tak tahu lah pula,

kalau begini caj yang dikenakan bagaimana orang kampung kalau dimasukkan banyak hari dan cos rawatan yang dikenakan. kalau kaknab dok 3 hari, itu tak bedah pun cuma rawatan je, cos rawatan 100 sehari, campur semua sebanyak 480.00 makanan dalam wad xsedap langsung. Kalau admit 10 hari jadi 600, kalau campur cos rawatan jadi 1000 campur semua 1600. kesiannya kalau dikenakan sebanyak ini, mana orang kampung yang tidak pendapatan tetap nak membayar,

Kos rawatannya semasa kaknab di wad. pagi2 doktor akan check mata kita. mata kaknab cuma dicucikan dengan cream sehari 2 kali, ambil tekanan darah tiap2 kali shift masuk kerja sebanyak 2 kali satu shift, itu saja rawatannya, tak ada ubat yang kaknab ambil dalam wad, itu pun 100.

Nasib baik kaknab ada pencen suami. kalau tak kena bayar tak pi lah hospital nampaknya,

entry sebelum ni, ada kaknab masukkan gambar wad cantik dan selesa. cuma kat pendaftaran saja, tak ada staff yang memang dok kat kaunter, kena tunggu lama bangat.

Kari ikan merah rempah babas

Untuk tatapan anak ku  ellyaherny yg rajin masak.

Resepi untuk 2 orang. Makan tengahhari dan malam

Bahan2nya:

2 labu bawang besar (dimayang nipis.
2 ulas bawang Putih (dimayang juga
2 biji tomato (1 potong baji lagi satu belah dua
1 camca teh halba campur
3 tablespoon rempah Kari ikan babas (bancuh dengan air panas)
3/4 cawan air asam jawa
1 mangkuk santan cair
Bendi
garam
3 cabai hijau
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak tumis bawang besar Dan bawang putih hingga kuning dan wangi.
Masukkan halba campur dan tomato yang di potong baji. Kacau sekejap hingga tomato layu.
masukan rempah babas. Masak sampai naik minyak.
Masukan air asam jawa. Biar ia masak sampai pecah minyak kemudian masukkan  Santan dan garam.
biar ia mendidih masukan bendi, tomato dan cabai hijau, biar ia mendidih sekejap baru masukan ikan sebab ikan merah cepat empok. Perlahankan api masak sampai naik minyak,  siap.

Kalau ada daun kari masukkan bersama tomato baji dengan halba campur. Kaknab xbubuh daun kari sebab tak ada. jangan bubuh ajinomoto kalau masak apa apa kari, takut hilang masamnya, kari kena masak masam sedikit baru sedap. bawang mesti banyak jangan kedekut tau, kari guarantee sedap.


halba campur

Sebiji tomato dipotong baji'
rempah babas

sebiji tomato dibelah dua



bendi

ikan merah


tumis bawang besar dan putih hingga kuning
masukkan tomato baji bersama halba campur
masukkan rempah biar sampai naik minyak
siap dah

05 November 2014

admit hospital sultan Abdul hailm sungai petani

Hari ni hari kedua kaknab masuk hospital. Kaknab Alan menjalani pembedahan mata cataract. Mata akan dibedah pada 10/11/14. Masuk seminggu awal Kerana mata tak berapa bersih, tapi kalau dah okay maybe blh opt cepat.

Walaupun admit di wad. Tak lah boring sangat, pertama ada in-ternet boleh surf Facebook, blogging ke, nak tengok tv boleh pi kat loby floor. Lagipun staff hospital sekarang baik2belaka, tak macam dulu.

Perkhidmatan bertambah baik, keadaan wad pun selesa, satu bilik lima katil, bilik air yang cantik dan bersih.
Lobi


Lorong ke bilik wad



Pemandangan dari tingkap bilik



Ni lah bilik wad kami

Wad yang cantik dan selesa

01 November 2014

Damia liyana zahraa




Ini ialah Damia cucu sulung kaknab. Dia tak suka pakai gown Dan ikat rambut Dia. Bila dah dapat pakai terus kaknab ambil gambar Dia. Bila Dia tahu Marah Dia Kat maktok

-



activiti post op cataract

nanti lepas ops cataract, banyak sangat pantang. Kaknab yang tak boleh duduk diam bolehkah pantang2 semua ni, xboleh masak dalam masa dua minggu takut asap masuk mata. Best juga nooo relax sikit hehe. Tak boleh tunduk lama atau sujud, betul ke, macam mana nak sembahyang, kena sembahyang duduk dalam masa dua minggu. Nak kena tanya orang biasa buat opr ni.
 
xboleh angkat barang berat lebih dari sekilo takut tekanan pada mata. Kalau mancing boleh tak. Boleh lah kut, toksah baling jauh2, baling dekat je rod tu, kalau dapat ikan kecil tarik sendiri, kalau ikan besar lebih dari sekilo panggil suami tarik. Tapi jarang sangat dapat ikan besar ni. Tak boleh cakap, mana lah tau, kali ni ada rezeki tarik ikan besar hehe.
 
ingat lagi sepupu kaknab, suaminya kerja laut, sebulan dia tak ke laut selepas ops cataract, macam mana ye, kalau pi ada ikan, kalau tak pi mana ada hasil pendapatan, lainlah orang makan gaji, ada MC, gaji jalan, kesian yang bekerja sendiri. Kaknab kerja suri rumahtangga pun ada mc. Jahit boleh kut, banyak baju kaknab yang tak siap lagi, jahit kerja tak bagi tekanan pada mata. Walaupun kaknab tak ambik tempahan tapi boleh kata hari2 jahit nak siapkan baju kaknab dan baju melayu suami. Semedang ada je, habis jahit pergi beli lagi, bila nak habis jahit.
 
Semoga lepas op nanti semuanya berjalan lancar, mudah mudahan dipermudahkan segala urusan. Aamim.

30 October 2014

cataract

cerita pasal mata cataract lagi, kaknab dah pi check power jauh dekat. Dah check jantung, tekanan darah dan tahap gula dalam darah, semua seems okay. Selalu kalau dulu blood pressure kaknab 120/70,130/70. Tapi check kali ni 142/70, tapi nurse tu kata ok lagi. Kadang2 kita check macam2, bagi sedikit tekanan. Tahap gula pula 5.4 walaupun dah makan segelas teh tarik dan sepinggan koayteow.

semua ok kaknab akan admit pada 4/11/14 dan operate cataract pada 11/11/14. Kenapa kena dok hospital sampai seminggu pre-op. Suami kata nak korek semua biji mata kut hehe. Sebelum ni, mil pun operate juga tapi 3 2 hari je admit sebelum op. Tak kisah lah seminggu dok kat wad bukan nak kena bayar, kanta harga 750 pun free. Untung orang pencen, terima kasih. Kanta ada dua harga satu 500 satu lagi 750, kaknab ambik yang 750 sebab ada UV protection.

Nanti kaknab update lagi selepas operation. Semoga semuga berjalan lancar.

robbiyassir, wala to'a sir, robbi atmibilghoir.

25 October 2014

pokok lampu

Pokok lampu di sungai petani. Pokok menjalar yang menutupi tiang lampu. depa nak tunggu sampai pokok tutup semua tiang termasuk lampu baru depa nak clear pokok ni. ketidak prihatinan perwajib. siapa kalau bukan mpsp dan tnb.

gambar ni kaknab rakam semasa kaknab memancing kat kolam tadahan banjir bandar perdana, tak tau pokok ni dok kata mana, mungkin kat taman keladi kut.
pokok lampu

mata berselaput (CATARACT}

Mata berselaput, atau selalu orang sebut cataract dalam bahasa english ialah satu lapisan selaput  yang menutupi anak mata, membuat mata kita menjadi kelabu. Kalau terlalu tebal boleh menyebabkan buta. 

Ini ialah mata kiri kaknab yang berselaput, sudah ranum menunggu masa untuk dibedah untuk menggantikan kanta palsu, macam mana depa buat kaknab tak tau lagi. hari selasa ni, baru ni pi appointment untuk diperiksa banyak mana power kanta banyak ke sikit. nak tengok juga kaknab punya jantung, darah tinggi semua stable baru boleh operate. kaknab tak ada masaalah apa2 kencing manis dan darah tinggi semua normal. minta2 pembedahan boleh dibuat secepat mungkin. kerana la ni mata kiri memang kelabu teruk. 

Mata kiri. Selaput yang agak tebal juga. 

mata kanan. Yang ni pun ada juga selaput sikit sikit, tapi baru tepi tepi saja, belum menutupi semua/ 

14 October 2014

I put on weight huhuhu

Amboi amboi kaknab title in English pula. Put on weight. Memang pun, baru timbang masa kat rumah anak. Timbang dia digital memang exactly xdak tipu punya.

60.1 kgs huhu, kaknab yang rendah mestilah nampak rembang. Ish, nak buat macam mana. Hari tu posa 58 kgs. Lepas raya, ambik hang kaknab oi, 60 memang for sure xturun dah hai.

Yang my husband pula 77.9. Lagi sikit 80 kgs cik abang oi. Dalam kami 2 orang dok posa isnin/khamis, xturun pun, biaq pi kat dia lah, janji sihat walafiat.

Teringat masa dolu dolu, amboi pinggang kakhab 22. Kira kalau beli belt. Dulu2 kan fesyen belt pakai dengan skirt, baju tuck in. Ada belt lebar gedebak, ada yang kecik tirus. Kalau beli memang kena tebuk lubang extra, hehe.

Kalau beli jeans size 27 or 28. Mesti kena jait lagi pinggang dia. Sebab pinggang seluar tu besar, punggung baru boleh masuk. Kalu beli yang pinggang ngam ngam, xmuat pula punggung dia.

ukuran dulu 22-34. La ni punya ukuran 33-42 yang 22 tu pinggang, yang 34 tu punggung la. Cuba tengok banyak beza 22-34 to 33-42.

Tak apa lah nak buat macam mana. Dulu umur 20'an la ni 50'an nak masuk 60. Minta tak dak penyakit sudah nooo.

27 June 2014

keluarga 69

kaknab dok gelak soghang2, baru je tengok youtube gambaq keluarga 69. Awat tak gelak, pramlee kahwin dengan siput serawak, anak siput serawak pula kahwin dengan tompel, bapa p.ramlee. Bekas laki siput serawak pula kahwin dengan bekas bini tompel. La ni p.ramlee nak panggil apa kat minah iaitu isteri bapanya tompel yang juga anak tiri pramlee. Yang tompel pula nak panggil apa kat menantu dia siput serawak aka mak mertua dia. Siput serawak nak panggil tompel apa menantu dia aka bapa mentua.

dailog ni. Minah cakap kat mak dia.

yang mak kahwin dengan anak tiri saya buat apa.

siput serawak pula tanya. Yang kau kahwin dengan bapa mentua aku buat apa.

pandai pramlee buat cerita memang lawak. Dulu2 orang buat lawak natural saja. Dailog dah buat kita gelak. Lani punya lawak terhegeh2, teghengkak2 kata orang kedah. Nak gelak pun payah.

24 June 2014

KHASIAT PISANG



Pisang mengandungi tiga jenis gula semula jadi - sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa dua biji pisang mempunyai tenaga untuk senaman selama 90 minit. Selain itu, pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit menjadikan amat sesuai dalam pemakanan seharian.




















Penyakit kulit.

untuk menghilangkan pelbagai masaalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa ataupun plaster bedah,

AWAS: Walauppun pisang baik untuk kesihatan dan membantu merawat penyakit tertentu, ia tidak sesuai bagi pesakit kencing manis, ini kerana kandungan gula di dalam pisang adalah tinggi. terdapat 25 gram gula setiap 126 gram pisang (19.85%).

Selalulah makan pisang.

29 May 2014

multicoated, multifocal specs

Bila usia meningkat emas mata otomatic kelabu. Itu semestinya, tak boleh dielakkan.
Umur kaknab 40 dah mula pakai specs, masa tu tahun 1996. Cepatnya kaknab rabun dekat, mungkin selalu dok renung computer, masa tu office dah full computerised, in fact office kami dah ada email tahun 1990. Tapi email antara office office principal kami seluruh dunia. Kaknab kerja dengan Shipping company. Dok renung juga bills yang yang figures kecik kecik konit, especially, kalau bills invoice dari syarikat kontena nasional.

Kaknab tak mewarisi emak kaknab langsung, umur dia dah 83 tapi masih boleh mengaji quran tanpa pakai cermin mata. Terang matanya, selaput catact pun tak ada. Masa mula2 nak buat specs, umur kaknab 40 tahun, doktor tu cakap 'jaga kakak punya mata, ada potensi boleh dapat cataract bila tua, memang benar pun, kini umur kaknab 58 dah ada cataract sebelah kiri, dah masak ranum, bulan june ada appointment dengan pakar mata mungkin boleh operate ganti kanta. Harap2 begitulah, sekarang mata kiri memang kelabu teruk oleh selaput.

Baru2 ni buat spec baru, sebab bila pakai spec lama kalau tengok jauh tak nampak terang, buka specs boleh terang pula. Bila dah test rupanya power jauh kaknab turun. Tahun sudah dari 150 turun 125, ni yang terbaru dari 125 turun 75. Eh, betul ke, ada ka power boleh turun, yang power dekat tak ubah dok banyak tu juga 250. Bila dah siap memang cun cun tengok jauh, baru terang. Selalu kaknab buat specs yang multufocal saja, kali ni multifocal dan multicoated.

Apa tu multifocal, iaitu 3 dalam satu, dekat untuk membaca, jauh sikit macam nak tengok computer, dan jauh sekali. Apa pula multicoated, iaitu lens yang no reflection atau balikkan cahaya. Kalau kita ambik gambar pun boleh nampak mata kita dengan terang.

Berapa pula kosnya, kedai apek yang kaknab buat ni, check mata cara manual tak guna komputer, tapi dah 8 tahun kaknab buat kat dia, memang puas hati, ambik terus pakai tak ada masaalah langsung, kira dah regular customer, frame kat kedai pun tak mahal.

Kali ni kaknab tak buat yang photogray yang bila kena cahaya matahari, akan gelap, kaknab buat clip on pula, kalau keluar rumah letak clip on. Kaknab ada potensi akan dapat cataract mata yang kanan pula. Jadi kena selalu,pakai spec hitam bila keluar rumah, yang spec hitam power memang ada, susah pula di luar pakai spec hitam, bila dalam kedai ke, mall ke, takkan nak pakai spec hitam pula. So yang clip on ni, kalau tak mau gelap angkat naik clip on tu, senang kan.

23 April 2014

CHOLESTEROL OH CHOLESTEROL

Kebelakangan ni, badan kaknab bertambah bulat Dan tembam, kalau dah put on weight cholesterol pun naik lah. Tahun sudah pi check bacaan 5.9. Baru ni pi check dah naik 6.37. Kencing manis dan darah tinggi xdak. Cholesterol jahat Ldl tu yg tinggi. Doktor pun bagi ubat statin. Bermula lah episod makan ubat.

Statin ni ada bagi side effect tak, kaknab pun google. Memang ada juga side effect walaupun sikit. Doktor kata makan tiap2 hari. Sebiji sehari, kaknab terlebih pandai dari doktor makan selang sehari je. Lama lama tak makan langsung.

Statin yang juga side effect kalau ambil hari2, jadi kaknab stop ambil statin. Kakbab cuba Lower cholesterol cara sendiri dengan memakan banyak kekacang seperti badam, gajus, kacang kuda, peanut butter. Makan pun sedap dari ubat hehe.
kaknab kurangkan makan favourite lauk iaitu sotong dan udang. Banyak makan makanan dari soya macam tahu atau tempe.

Tentang berat badan memang payah nak turun, kaknab yang suka makan kerap. Xberhenti mengunyah, xkisah la kalau xboleh turun, janji tak ada penyakit. Sebab tu berusaha nak turunkan tahap chokesterol.

Anak kaknab Herda ada beli supplement Shaklee seperti lecithin dan omega guard untuk Lower cholestetol dan juga untuk bone & joint. Terima kasih anak mak. Kaknab makan dengan suami. Apa yang kaknab makan dia pun makan. Semoga dua dua sihat. Hidup tanpa cholesterol.


26 March 2014

TABITA TABITA TABITA

jom kaknab update cream tabita yang kaknab dah pakai tempoh hari. Oleh sebab kaknab tak lah pakai 100%. kaknab campur dengan air, jadi feedbacknya tak lah begitu memberangsangkan, maknanya, tak ada lah kulit halus mulus dan putih gitu.

Kaknab dah pakai nigh cream sampai habis, sebenarnya, bukan pakai tiap tiap malam, cuma pakai kalau pimple besar gedebak nak keluar, tua tua pun masih ada jerawat batu, huhuhu sian kaknab. tapi sejak ada tabita ni, kaknab rasa ketul ketul macam nak keluar, kaknab cepat2 tenyeh tenyeh dengan tabita night cream. hasilnya esok pagi, guarantee langsung hilang, tak ada ketul2 jerawat macam nak keluar, best kan.

Sebenarnya jerawat batu ni bukan selalu keluar, kadang kadang dan jarang jarang saja. Jadi kaknab pun order lagi satu night cream, harganya rm70 hanya untuk digunakan, kalau kalau ada jerawat yang jahat tu nak keluar hehehe. toner pula masih ada banyak lagi sebab kaknab campur dengan air, tak pakai pekat, memang kuat toner ni, jari kaknab pun akan mengelupas kalau tak campur air.

Muka kaknab sekarang ni, bertambah fresh tak kusam lagi sebabnya kaknab hari2 pakai bb cream, sudah basuh muka dan tone, guna moisturiser, kemudian terus pakai BB cream. Muka bertambah halus, pores pun mengecil, yang best muka tak kusam lagi, BB cream yang kaknab guna ialah, BRTC, MISSHA, DR G, ELLIANTO MIRACLE dan MLMAX HYDRA.

14 January 2014

tabita skincare part 2

Jom kita update tabita skincare tindak balas.

ni set yang anak kaknab bagi.




hari ni hari yang ke 14 kaknab guna tabita. masih guna dilute dengan mix with water. pandai pandai aku, ubah pula. kaknab memang rajin google bahan2 bleaching untuk memutihkan menghaluskan kulit, iaity hydroquinone. kaknab masih declare yang tabita memang ada hydroquinone walaupun sedikit. sebab mengikut my research chewah research hahaha, cream yang mengandungi hydroquinone akan bertukar warna dari pearl white ke almond white apabila terdedah pada angin atau persekitarannya, memang night cream exactly jadi macam tu.

nightly cream

daily cream. tape kuning untuk kenal yang ini daily cream. sebab masa nak guna tak pakai spec, aku ni rabun dekat. daily cream tak nampak kalau tak pakai spec. jadi tape kuning senang nampak hehe

dah buka dia nak cair sikit dan kolor jadi pucat. mula2 kuning terang

night cream dah buka lama jadi almond white, mula2 memang pearl white. memang macam cream fade 4 dari usa. change colour, tapi depa memang stated cream depa ada hydroquinone 4% mat saleh tak tipu punya. sebab hydroquinone memang allow at 2% and 4%.
setelah menggunakan 14 hari, tidak mengelupas, tidak merah terbakar sebab kaknab guna sunscreen kalau keluar rumah olay 50 spf protector. tidak berapa pedih. sebab semua campur dengan air sebelum guna. dah dilutekannya.

muka ada sedikit perubahan, tak banyak pun. pipi memang glowing, pores kecil dari sebelumnya.

kaknab akan update lagi perkembangannya. 

10 January 2014

tabita skincare part 1

Tabita skin care, anak kaknab yg ke empat pakai, muka dia memang ok. Parut jerawat pun xberapa nampak. kakak dia pun tanya, hang buat botox ke. botox apa mahai mana mampu. rupanya guna tabita.

kebetulan balik baru ni, dia belikan kaknab satu set. Kesian pula mahal juga tabita ni, lalu kaknab bayar kat dia 150. Kira half half lah. kaknab tak kisah sangat pun bukan nak kulit yang halus mulus gebu, dah 58 nak gebu apa hehehe. kedut sana sini, cukuplah tak bagi muka nampak kusam, dan kecikkan pores yang besar.

bila tengok pack dia, tak tulis apa pun, I mean dia punya bahan bahan yang ada dalam cream dan toner. Sebab kalau kaknab pi beli kat kedai, memang kaknab baca all the contents dalam product tu. memang was was nak pakai, lalu kaknab google pagi petang siang malam.

Bila tengok cara guna, kesan kesan tindak balas, macam mengandungi hydroquinone or mercury. bila kaknab google kesan guna cosmetic yang mengandungi hydroquinone and mercury betul2 macam guna tabita, minggu pertama kulit akan perih, gatal2, akan mengelupas, cuma dia tak cakap merah merah muka saja, tapi mati mati semua penjual menafikan. kaknab pun tanya anak, safe ke guna tabita ni. dia cakap kawan2 dia pakai okay je.

tapi kenapa pula cuma isi cream cream dalam botol tanpa apa2 bahan2 kandungan. ak dapat lah kita tahu apa bahan2 dalam cream dan toner. dah ada lalu kaknab pun pakai.

mai kaknab cerita macam mana kaknab pakai.

yang cleanser tu memang best, kaknab paling suka. bila cuci, muka halus glowing gitu. kulit memang nampak bersih . lepas basuh muka jangan kering/lap. ish tak selesa la hahahaha. tapi kaknab lap juga

tonerr dia, mak aih, menyucuk hidung, bau alcohol dia memang kuat. kaknab tak pakai terus, kaknab campur dengan air, kalau 3 titik toner, 3 titir air. ratio 1:1
lepas tu guna kapas dap dap kat muka. campur air bukan apa, bagi dia dilute sikit, tak mau concentrated, takut juga noooo.

lepas tu sapu cream siang atau malam. cream dia pun kaknab campur air juga, macam pakai bedak sejuk. apa taknya, dua dua cream ni, pekat likat melekat, macam mana nak sapu kat muka. bila dah campur air, baru lah senang sapu, sebab dah cair sikit cream siang kaknab guna selepas solat subuh, pastu nak solat zohor kaknab basuh dengan cleanser. pastu tak pakai dah, sebelum tidur pakai cream malam.

rata2 review kaknab baca semua cakap lepas 3 hari, ada yang 5 hari ada yang seminggu, akan mengalami kulit mengelupas, lepas satu minggu kulit akan jadi pedih memang perit lah . kalau pedih memang kaknab akan stop. tapi hingga hari yang kelapan, kulit tak mengelupas adalah rasa pedih sikit saja, tak lah teruk sangat, tapi memang ada kesan positif, kulit jadi halus, pores bertambah kecil, tak macam dulu pores macam kulit limau sungkist hehehe. best juga.

instruction pun tulis kat situ jangan guna apa2 cosmetik lain selain dari tabita ni. tapi kaknab tak ikut pun, untuk hari pertama hingga ke hari ke lima memang kaknab tak pakai apa2 selain dari tabita. tapi hari yang ke enam, selepas guna daily cream, kaknab top up muka dengan lorean uv protector pastu kaknab sapu elianto bb cream. takut juga muka merah2 nanti bila kena cahaya matahari, sebab keluar rumah.

itu lah cara kaknab guna tabita hari ni, adalah hari yang ke lapan. nanti kaknab update lagi perkembangannya

sebenarnya kaknab memang cuak juga guna tabita ni, sebab apa yang terjadi pada biras kaknab. pada tahun 2008 dia guna citra dewi, siap paste instruction dekat sinki, step by step. tahun 2009 kaknab jumpa dia pada hari raya, sebab dia di johor kaknab di penang, jumpa pun masa raya saja.
masa ni, muka dia memang putih, gebu, licin, tapi tak balance pula muka putih tangan dan badan gelap. pipi dia sampai nampak urat, dalam hati kaknabkata  memang nipis kulit dia.

tahun 2010, kaknab raya kat penang, tak jumpa dia lagi. tahun 2011, anak kaknab kahwin, dia pun pi sama kat terengganu, masa ni kaknab tengok muka dia dah tak putih lagi, tompok2 hitam, siannya, kaknab tak tanya, memang benda ni sensitive, lagi pun hal2 ni kami tak pernah sembang. kaknab cuma tahu dari adik ipar kaknab dia dah berhenti guna citra dewi, muka dia terus macam terbakar. masa kat terengganu kaknab tengok muka dia berkilat, sebab guna cream, dia guna sk11 untuk pulihkan kulit yang tompok2 tu.

baru baru ni, tak sampai sebulan pun, masa pi makan belangkas kat telok sengat, kaknab ada masuk entry ni dalam blog ni. dia pun pi juga, muka dia masih tak hilang dengan tompok2 hitam tu, walaupun berkurang tapi tak pulih sepenuhnya,  bayangkan dari tahun 2011 hingga 2013 lama juga nak pulih. tu yang kaknab takut.

kaknab pakai tabita nipis nipis sudah, lepas 8 hari, kaknab hanya akan guna selang sehari, seminggu lepas tu guna selang 2 hari, seminggu kemdian selang 3 hari. begitulah seterusnya, hingga set ni habis. lepas tu hai hai bye bye lah. no more repurchasing this tabita.