ads

14 June 2019

Nasi arab simple

Semalam masak nasi arab. Ayam masa raya ada lagi, walaupun kecil2 boleh la juga panggang. Sedap sangat nasinya walaupun simple resepinya.



Kaknab masak secawan ja. Sebab makan dua orang. Klu nk masak lebih boleh bubuh bahannya lebih.

Untuk nasi:
1 cawan beras basmati (rendam dulu 20-30 minit.)
2 cawan air rebusan ayam (suami suka nasi lembut. Kalau tak mau lembut sangat kurangkan air.
1 camcamakan minyak sapi.

Bahan untuk ditumbuk halus:
1/2 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan putih
1/2 camca teh k oketumbar
1/2 camca teh lada hitam

Bahan untuk ditumis.
1 biji Bawang besar (potong dadu atau potong kecil)
2 ulas bawang putih dicincang
1 kuntum buah pelaga (sbb nasi sikit ja) klu msk byk boh la 2-3 tapi jgn lebih sbb baunya kuat sangat.
Daun pandan
Daun pudina.
Sedikit halia potong nipis.

Cara masak nasi.
Panaskan minyak sapi. Masukkan bahan 
Tumis. Biar ia kuning dan garing. Masukkan bahan tumbuk kacau kacau jangan bagi hangit. Masukkan air ayam tadi biar mendidih. Masukan beras. Biar nasi masak elok baru masukkan pewarna kuning atau oren. Kalau tak mau boh pewarna pun tak apa. Sedap dah nasi ni. Pewarna nk bagi lagi cantik ja.

Nasi boleh dimakan dengan ayam panggang/bakar bersama sambal dan sayur acar rampai.

Resepi Ayam bakar.
Ayam (kaknab masak sikit ja untuk makan dua orang, sekali makan saja) rebus ayam dulu sebab nak ambil airnya nak masak nasi.
Ketuk halia sedikit sekelopak bunga lawang sekuntum bunga cengkih sedikit kulit kayu manis.

Ayam yg direbus tadi toskan dan perap dengan bahan dibawah. Kaknab perap 5 jam sebab petang baru nak makan buka puasa.
Pastu kaknab bakar dengan menggunakan convection oven dengan suhu 175c selama 40 minit. Ayam masak cantik.

Bahan untuk menerap ayam:
1/2 camca ketumbar)
1/2 camca jintan manis)
1/2 camca jintan putih) ditumbuk halus
Garam n gula secukup rasa
Bawang putih dan halia ditumbuk
Sedikit kunyit

Ayam dalam oven













No comments:

Post a Comment