BAHAN BAHANNYA
A
IKAN AYAM2 POTONG
25 CABAI KERING - mesin dengan belacan dan bawang besar
1 LABU BAWANG BESAR
ASAM JAWA - ambil airnya
SEDIKIT BELACAN
SEDIKIT HALBA
AIR
GARAM
MINYAK
TERUNG (OPTIONAL)
SEDIKIT HALBA
B
bahan untuk di tumbuk lumat:-
10 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit hidup
Cara memasak
Panaskan miyak tumiskan bahan tumbuk tadi, hingga garing dan wangi, masukkan cabai mesin, biar ia masak hingga garing dan wangi, masukkan air asam jawa, garam, halba, biar ia mendidih agak lama sedikit, baru masukkan terung, biar terung agak layu sedikit baru masukkan ikan. sebab kaknab nak terung betul2 empok, suami suka terung empok, kalau tak nak empok sangat boleh lah masuk bersama2 ikan, kalau ada daun kesom boleh masukkan, kaknab tak ada daun kesom jadi tak bubuh lah untuk asam pedas kali ni. Boleh juga bubuh sayur jeruk, kaknab jarang bubuh sayur jeruk, kadang2 je kalau teringat beli kat market, selalunya lupa je.
No comments:
Post a Comment