jum kita tengok bahan2 yang kaknab guna untuk membuat rempahnya.
A - bahan2 untuk dikisar halus
3 camcabesar rempah biji
15 biji cili kering
1 camcateh jintan putih
1 camcateh lada hitam
1 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
B
10 ulas bawang kecil - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
minyak masak
garam
3 biji tomato
10 biji bendi
satu mangkuk air asam jawa
air mengikut kuahnya
panaskan minyak, tumiskan bawang kecil dan bawang putih sehingga garing, masukkan bahan A biar ia masak sehingga pecah minyak, masukkan air asam jawa, masak lagi sambil mengacau sehingga kuahnya betul2 pekatnya dan pecah minyak, baru masukkan air, kalau tak mau air, boleh masukkan santan sebagai ganti, tapi kaknab jarang menggunakan santan, garam, bila mendidih baru masukkan bendi, biar sekejap baru masukkan ikan tilapia, tomato, biar ia mendidih dan ikan masak.
No comments:
Post a Comment