Assalamualaikum semua, dah makan tengah hari ke? kaknab baru saja dah, makan nasi sampai pecah peluh, apa tak nya, kena gulai tempoyak ikan tilapia yang kaknab mancing tadi pagi, kaknab buat kaw2 pedas pula, sebab yang lain memang tak makan ikan darat, kaknab sorang je, kaknab buat pedas2 sebab kaknab suka makan pedas, kalau yang lain makan, kaknab tak boleh lah bubuh cili api banyak2 nanti depa tak tahan pedas, tempoyak yang besan bagi ada banyak lagi dalam peti ais, asyik buat sambal belacan tempoyak bila nak habis, jadi kaknab buat gulai tempoyak, amboi sedapnya kaknab makan nasi, ikan pula ikan baru mancing lagi lah umph.
4 ekor ikan tilapia sederhana besar
3 camcabesar tempoyak
1 keping asam gelugor
garam
1 camca minyak
2 batang serai - dititik
1/2 inci lengkuas - dititik
1 mangkuk air
10 biji cili api**
1 ulas bawang kecil**
1 inci kunyit hidup**
** tumbuk lumat
panaskan minyak tumis bahan yang ditumbuk hingga garing, masukkan air, garam, serai, lengkuas, tempoyak dan 1 keping asam keping, Biar ia mendidih kemudian masukkan ikan tilapia, masak sekejap di atas api yang perlahan.
salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
No comments:
Post a Comment