Hari ini kaknab buat pulut wajik, beras pulut yang suami beli ada banyak lagi, nak buat ketupat daun palas pun tak dak, jadi buat pulut kacau lah jawabnya tak payah pakai daun, pagi2 lagi pi market beli santan dan gula merah, balik punya lah pulun buat.
Alkisah cerita pulut ni sentiasa di ingatan kaknab, dulu masa kaknab kecik2 tahun 1966, kaknab jual pulut kacau tapi kaknab jaja pulut manis, kaknab junjung dengan talam, pulut manis di buat bulat, satu lima sen.
Satu hari masa menjual pulut tu kaknab terjumpa telur itik atas pasir, nak ambik telur tu, satu talam pulut kacau habis jatuh atas pasir. Balik terus kepada tuan pulut tu, sian dia rugi hari tu, kaknab pun tak dapat upah, sebab semua pulut rosak. semua tinggal kenangan.
1 kilo beras pulut (rendam selama 2 jam - toskan)
kemudian kukus hingga masak.
500 gm santan
500 gm gula melaka)
500 gm gula merah ) masak dengan 2 cawan air - tapiskan
300 gula pasir (boleh dikurangkan kalau tak mau manis sangat)
daun pandan
1/2 suduteh garam
gula merah yang sudah ditapiskan + gula pasir + santan masak dengan api yang perlahan kacau kerap supaya tidak meruap, hingga ia bertali, masukkan pulut kacau hingga pulut bersalut dengan gula, angkat dan tuang ke dalam loyang. siap untuk dimakan.
salam semua dan selamat datang, hobi menjahit dan memasak boleh menjanakan pendapatan. Senaman aerobik untuk jantung yang sihat. semua masakan dalam blog ni adalah masakan kaknab untuk family
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
hari ini masak gulai ikan tongsan, tadi p jusco tengok cantik sangat ikan ni, kaknab pun ambik lah 5 ketul, murahnya tak sampai pun rm4. Ni ...
-
Ni gambar dari miss google. Oven pensonic AE-350N Oven yang kaknab beli tahun 2013. Dah 6 tahun umur dia. Tulisan kat oven pun dah tak nampa...
-
Assakamualaikum semua, dah pergi pasar ke? Masak lauk apa hari ni. Kaknab dah p market, beli ikan baji, 3 ekor 2 kilo rege rm15/- dah ada...
No comments:
Post a Comment