sebahagian dari sayur mayur |
dah siap untuk dimakan |
400 gm mi kuning (untuk 3-4 orang makan) siram sekejap dengan air panas, toskan
2 kepak ayam (potong ikut suka, perap dengan 1 camca teh serbuk ;ada seekejap)
3 cambesar sos tiram
1 camca teh serbuk lada
1 camca teh sos lada
1 camca teh kicap pekat
3-4 senduk air rebusan kepala udang
minyak masak
4 ulas bawang putih cincangkan
1/2 batang karot, potong nipis
1/2 biji capcicum (hijau,merah atau kuning)
1/2 brocoli
3-4 jagung muda
3-4 batang sawi
4-5 biji fish ball
3-4 biji cendawan butang dalam tin
beberapa keping kacang peas
1 cambesar tepung besar, kalau nak pekat lebihkan
cara memasaknya:
panaskan minyak tumiskan bawang putih biar garing, masukkan ayam yang sudah diperap tadi kacau2 hingga agak2 kekuningan, masukkan sos tiram, serbuk lada, sos lada, kicap pekat , kacau sekejap, masukkan air rebusan udang, biar mendidih, masukkan semua sayur2 mayur, masukkan mi, biar ia masak, tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, masukkan ke dalam masakan mi tadi, biar mendidih sekejap, boleh lah angkat dan hidangkan panas2
No comments:
Post a Comment