ads

30 December 2008

resepi CHAR HOR FAN


ni aalah resepi kegemaran keluarga kaknab, jomlah share bersama


1 kati hor fan (1 kilo rm2.50)
sedikit bihun (rendam dulu) - xmau boh pun xape, tapi kalau campor sedap sikit xlah jemu makan hor fan.
sawi
udang (kepala jgn buang blender ambik airnya)
sotong
isi ayam
bawang putih - cincang
kicap masin
sedikit tepung jagung
sos tiram
serbuk lada
1 cube ayam
air
2 biji telur (pukul dulu)
kalau mau pedas sedikit masukkan 2-3 biji cili api (tumbuk halus)


1. campor kan hor fan dan bihun. masuk kan kicap masin rata kan keduanya. masak minyak dalam kuali, masak sekejap kedua2 bahan ini. angkat.

untuk kuahnya.

1. panaskan minyak, tumis bawang putih, masukan udang, sotong, isi ayam.masukkan air udang anggaran 4-5 cawan. masukkan sos tiram, serbuk lada, bila dah mendidih masukkan sawi, masukkan telor, sedikit demi sedikit sambil kacau, akhir sekali masukkan tepung jagong yang sudah dicampur dgn air.

untuk menghidang, baru bubuh kuahnya keatas hor fan itu.

p/s oleh kerana sos tiram agak masin jgn boh garam lagi rasa dulu kalau xberapa masin baru tambah garam. seeloknya kuahnya pekat sikit baru sedap kalau kurang pekat camporkan tepong jagong. tapi jgn pekat sangat tau.

cubalah

5 comments:

  1. Sedapnya resipi ni. Saya minta izin nak cuba dan masukkan resipi ini dalam facebook ya.

    ReplyDelete
  2. sya mmang suka sngat char hor fan ni...tp xpnah wat sndri..t sya cba..thank..

    ReplyDelete
  3. Silakan share resepi ni. Knab pun iiznkan semua kwn ambil resepi mmg sedap.

    ReplyDelete
  4. Silakan share resepi ni. Knab pun iiznkan semua kwn ambil resepi mmg sedap.

    ReplyDelete
  5. Silakan share resepi ni. Knab pun iiznkan semua kwn ambil resepi mmg sedap.

    ReplyDelete