ads

23 April 2014

CHOLESTEROL OH CHOLESTEROL

Kebelakangan ni, badan kaknab bertambah bulat Dan tembam, kalau dah put on weight cholesterol pun naik lah. Tahun sudah pi check bacaan 5.9. Baru ni pi check dah naik 6.37. Kencing manis dan darah tinggi xdak. Cholesterol jahat Ldl tu yg tinggi. Doktor pun bagi ubat statin. Bermula lah episod makan ubat.

Statin ni ada bagi side effect tak, kaknab pun google. Memang ada juga side effect walaupun sikit. Doktor kata makan tiap2 hari. Sebiji sehari, kaknab terlebih pandai dari doktor makan selang sehari je. Lama lama tak makan langsung.

Statin yang juga side effect kalau ambil hari2, jadi kaknab stop ambil statin. Kakbab cuba Lower cholesterol cara sendiri dengan memakan banyak kekacang seperti badam, gajus, kacang kuda, peanut butter. Makan pun sedap dari ubat hehe.
kaknab kurangkan makan favourite lauk iaitu sotong dan udang. Banyak makan makanan dari soya macam tahu atau tempe.

Tentang berat badan memang payah nak turun, kaknab yang suka makan kerap. Xberhenti mengunyah, xkisah la kalau xboleh turun, janji tak ada penyakit. Sebab tu berusaha nak turunkan tahap chokesterol.

Anak kaknab Herda ada beli supplement Shaklee seperti lecithin dan omega guard untuk Lower cholestetol dan juga untuk bone & joint. Terima kasih anak mak. Kaknab makan dengan suami. Apa yang kaknab makan dia pun makan. Semoga dua dua sihat. Hidup tanpa cholesterol.


1 comment:

  1. Saya pun ada terbaca side-effects statin. Mmg better kawal pemakanan drp telan statin tapi mesti rajin monitor tahap kolesterol. Semoga sentiasa sihat & bahagia bersama suami tercinta. :D

    ReplyDelete