ads

19 March 2015

jalan jalan ke Medan Indonesia (part 1)

Melancung sambil menghadiri kenduri kahwin anak kaknab berlangsung di tanjung balai asahan sumatera utara. Perjalanan 5 hari 4 malam bersama keluarga.

Bertolak dari sungai petani pada 5/3/15. Bermalam di hotel DR hotel bujet di sungai tiram bayan lepas, kerana flight ke medan akan berlepas pada pukul 7 pagi 6/3/15. Kena check in awal. Bayan lepas pagi2 buta memang jam gila. Kereta parking kat rumah anak di permatang damar laut.

Tepat pukul 7.15 flight pun berlepas. Dalam pesawat kan depa bagi borang untuk arrival
and departure, dalam dok tulis untuk 2 orang suami dan kaknab tau tau pilot announced kita akan mendarat sebentar lagi. Fuh cepatnya.

Sampai di medan pukul 7 pagi waktu medan. Satu jam awal dari malaysia.
sampai di airport kena tunggu anak kaknab yg naik kat klia, belum sampai lagi.

Sementara menunggu anak kami pakat beli SIM card. Yang lawak sales tu Tanya ibu nak pulsar yang berapa ribu. Pulsar tu natang apa pula. Rupanya pulsar tu top up lah. Susahnya kalau tak paham Hehe

Puku 9.30 pagi baru flight dari yang anak naik baru landed. Pak supir yang dan yang anak booking pun datang dengan Sepanduk.'zaily'.

Pukul 1100 am baru bertolak dari airport menuju ke tanjung balai asahan, dimana majlis pernikahan anak kaknab akan berlangsung.

Singgah makan tengahari di restaurant simpang tiga, masakan memang sedap tapi macam kena katok je. Makan 16 orang 1.2 juta rupiah lebih kurang. Rm330 duit kita.

Kedai makan di medan akan hidang semua lauk yang ada, kalau tak disentuh tidak dikira:

Perjalanan agak mendebarkan sebab jalan sibuk pemandu disana pandu ikut suka hati, potong pun Selamba je macam tak takut mati. Kita yang dalam van yang kecut perut.

Lebih kurang 5 jam kami pun sampai di hotel Malahayati tanjung balai. Hotel tak ada star. Kira ok lah bermalam untuk 2 hari. Janji bilik selesa dan ada aircon.



Malam tu kami makan malam kat kedai makan kat bawah hotel tu. Mungkin hotel tu punya kut. Tak banyak pilihan. Makan nasi goreng je lah semua.

esok pagi kami bersarapan di hotel package dengan breakfast. setelah bagi coupon breakfast, bila dihidangkan nasi goreng dan secawan teh oh panas. kami tinggal 2 malam di hotel ni, dua hari makan nasi goreng. suami panggil hotel nasi goreng hehehe.

hari sabtu malam makan di rumah pengantin kerana malam sabtu majlis pernikahan anak kaknab. hari ahad berlangsung jamuan kenduri. yang best majlis bermula 9 pagi dan berakhir 11 malam. kira satu hari lah jamuan,
siap dengan persembahan nyanyian nasyid dan dangdut. pakaiannya penyanyinya pun sopan.

akad nikah


selesai sudah. sah jadi suami isteri






sessi bergambar bersama








tobe continued part 2

4 comments:

  1. Tahniah dapat menantu K. Nab. Seronoknya...

    ReplyDelete
  2. Kak Nab,

    Kenduri kahwin itu buat kat mana? nama kampung?.kawasan?

    ReplyDelete
  3. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete