ads

03 January 2019

Buat roti dengan menggunakan mugen breadmaker

At last jadi juga roti kaknab memang gebu gebas. Ini kali yang ke empat kaknab buat roti menggunakan bread maker mugen. Sebelum ni kaknab buat dari resepi yang mugen bagi. Memang tak jadi. Rasa macam makan tepung, haha. 

Kali ni kaknab ambik resepi dalam you tube dengan menggunakan tangzhong atau ibu roti. Ibu roti ni dibuat dari tepung dan air. Dimasak sampai kental macam buat koleh . Ibu ni la mak kaknab guna untuk buat apom. 



Resepi roti kaknab guna mugen breadmaker


300 gm tepung
2 camca besar susu tepung
1 camca besar susu pekat
Telur sebiji
2 camca besar margarine
1 camca kecik yeast maripan
170 gm air
Dua camca besar ibu roti (40 gm tepung+ 200 gm air, masak dgn api perlahan hingga kental.  Knab ambik 2 camca besar saja untuk adunan 300 gm tepung)

Masuk ja dalam breadmaker. Siap.

3 comments:

  1. sedapnya tengok roti tu... cicah kari sedap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, sedap juga, kena simpan resepi ni, sbv knab bukan pandai sgt buat roti, klu xsimpan lupa pula adunannya nanti hehe๐Ÿ˜๐Ÿ˜

      Delete
  2. permisi min numpang share ya :)
    ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat di f@ns*p0ker || add pin black.berry 55F97BD0
    segera dapatkan promonya dan menangkan uang jutaan rupiah hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo buruannn ditunggu apa lagi cepetan daftar ya ditunggu lo ^^

    ReplyDelete