ads

06 November 2019

Batang keladi masak lemak dengan ikan masin.

Sebenarnya kaknab tak pernah masak lagi masak lemak keladi dengan ikan masin. Hari ini baru cuba masak. Sedap rupanya. Selalu  keladi masak asam rebus ja. Kalau jumpa siput belitung @ sedut masak lemak dangan keladi. Ikan talang masin ada lagi dalam peti ais. Kalau simpan lama nanti timbul garam, nanti keras pula. Pokok keladi kat belakang rumah sampai tinggi nak sama tinggi dengan orang dah. Potong batang ja nak ambik ubi jenuh nak korek pula. Ambik yang mudah ja la hehe.

Suami tanam dalam
Pasu ja. Gemuk2 pula tu

Batang keladi potong ikut suka(rebus dulu buang air)
Santan
Kepingan ikan masin (kaknab guna ikan talang) rendam dulu
Dua keping asam gelugor
2 biji cili kering. Potong 2
Air secukupnya
Garam rasa dulu kalau kuah xcukup masin baru masukka. Garam

Bahan tumbuk
3-4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Sedikit halia

Keladi direbus dulu. Toskan.
Panaskan sedikit minyak tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan ikan talang masin kacau hingga naik bau. Cabai kering 2 biji tu. 
Masukkan santan asam keping kacau selalu supaya tidak meruap kuah jadi elok. Masukksn keladi. Kacau selalu. Siap



No comments:

Post a Comment