ads

02 September 2009

kari kepala ikan



hari ni masak kari kepala ikan, selain dari rempah buat sendiri, kaknab guna rempah ikan alagapas tetapi kaknab tambah juga ketumbar, jintan putih, sajira dan kas kas.
ingat lagi dulu2 mak kaknab panggil alagapas ni, cabai gapa ala dah hilang hehehe, rempah ni memang menjadi kegemaran keluarga kaknab dari dulu dah lebih dari 50 tahun guna rempah ni,

jom tengok resepinya.

2 biji kepala ikan
60 gm rempah ikan alagapas
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan pati santan
garam
 1 camb ketumbar (di  tumhuk halus
1 camteh jintan manis (ditumhuk halus)
1 cam teh serbuk kas kas
1/2 camteh sajir (ditumbuk halus)
10-12 biji bendi
2 biji tomato

bahan penumis
1 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit daun kari
1 camteh halba campur

rempah kari di bancuh dengan air, campurkan sekali ketumbar, jintan putih, sajira dan kas kas.
panaskan minyak tumiskan bahan penumis tadi biar garing masukkan rempah kari ikan kacau lagi hingga naik bau dan pecah minyak, masukkan air asam jawa, kacau lagi , kemudian masukkan santan tambah air kalau terlalu pekat, bila dah mendidih masukkan bendi,  ikan. biar sekejap hingga ikan masak dan bendi empuk masukkan tomato yang dibelah . jangan lupa garam.

3 comments:

  1. sedapnye...bila nak masakkan utk saya makcik!

    ReplyDelete
  2. hehe raya ni jemputlah mai ke rumah nanti makcik masak kari penang pure punya.

    ReplyDelete