ads

28 September 2009

mi bandung muar

hari ni masak me bandung muar, balik muar raya kedai makan  xbuka xdapatlah makan mi bandung. so balik rumah masak sendiri lah.


jom kita tengok resepinya. hidangan untuk 5 orang

600 gm mi kuning
1 keping tahu
300 gm tulang
                    300 gm daging (dipotong kecil)                                                       
3 pokok sawi
200 gm udang
                              300 gm keledek (optional untuk pekatkan kuahnya)direbus dan dimesin di lenyek halus
2 cambesar sos tiram
1 cambesar sos tomato
8 cawan air
5 biji telur

untuk di mesin sekali
8-10 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
                                            100 gm udang kering (rendam dulu supaya kembang)
cara caranya                                                                                                                                              
 celur kan mi dulu dan ketepikan                                                                                                                                                                                                        

dalam periuk rebuskan tulang dan daging. ketepikan. dalam kuali tumis bahan2 yang dimesin hingga garing      masukkan sos tiram dan sos tomato,, kemudian masukkan air rebusan daging tadi dan keledek yang dilenyek biar ia mendidih kemudian masukkan daging, udang, biar udang masak kemudian masukkan telur akhir sekali masukkan telur, biarkan telur masak, bila kuah sudah masak boleh lah masukan mi selama 5 minit kemudian siap untuk dihidang.  
kalau xmau masukkan mi dalam kuah pun xape boleh dihidang berasingan kalau nak makan baru curahkan kuah ke atas mi, sebab mi dah pun dicelur.                                                                                                                            



No comments:

Post a Comment