ads

22 August 2011

kueh samperit

kueh samperit adalah kueh wajib bagi kaknab pabila menjelang raya. kalau xbuat kueh ni xraya lah kaknab. masih ingat lagi, kueh ni kaknab start buat masa kaknab form 2 iaitu tahun 1970. bayangkan dah 41 tahun, kira kueh traditional lah, namun masih tetapi jadi idaman setiap kali raya. resepi kaknab senang je.

250 gm butter
150 gula
6 biji kuning telur
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung custard
tepung jagung secukupnya.( sehingga bancuhan menjadi dough iaitu sudah boleh ditekan dengan acuan.}
esen vanilla
cherry merah.

pukul telur dengan butter hingga kembang, masukkan telur kuning sedikit demi sedikit, kemudian masukkan tepung gandum, kemudian tepung custard, akhir sekali masukkan tepung jagung secukupnya hingga menjadi dough dan boleh ditekan ke dalam acuan. senang kan.

1 comment:

  1. nak pi raya umah kak nab la, pi makan kueh semprittttt,hehehe.. tahun lepas pun kak nab buat kan

    ReplyDelete