ads

26 November 2013

gemuknya aku

Lama juga aku tak timbang berat badanku, sejak tinggal di muar, tak ada timbang nak timbang berat badan. Kerja aku makan, makan saja. Selalu keluar dengan suami makan mi bandung, hari2 makan udang galah yang kami pancing.

Sekarang aku berada di rumah anakku, jaga anaknya sementara nak hantar ke taska, rumahnya ada timbang digital, bila aku timbang berat Badanku 58. Wow gemuknya aku. BMI yang sesuai dengan ketinggian ku cuma 48. Maknanya aku sudah 10 kilo lebih dari yang sepatutnya. Aku yg pendek kalau gemuk lagi lah nampak rembang hehe

Aku pun berazam nak turunkan badanku. Macam mana,aku ni kaki makan macam ikan emas sentiasa mengunyah kecuali tidur saja aku tak makan. Jadi aku bertekad nak turunkan nak turunkan badanku dengan berpuasa.

Puasa sunat Isnin dan Khamis, rajin juga aku buat, kadang2 miss juga. Jadi start hari Khamis minggu sudah aku mula posa sunat, jumaat posa bayar yang mana aku tinggal dulu2. Jadi 2 hari posa sunat, 3 hari posa bayar, jadi 5 hari. Gigihnya, hehe.

Tadi aku terbangun pukul 3 pagi, sebab malamnya aku tidor awal, lepas isya dan bum, jadi mata ku kebiasaannya tidur 6 jam saja, cukup 6 jam otomatik terjaga tak payah guna alarm clock.

Bangun saja makan nasi dengan lauk yang balance malam tadi. Sepiring buah betik. Sebiji tomato mentah. Cukuplah buat sahurku, yg penting air, start pukul 3 hingga 5.30 aku minum air tiap setengah jam, jadi dapatlah 5 gelas air.

Petua tak mau bagi letih apabila berpuasa dengan minum cukup air, for sure badan kita langsung tak letih, tapi selepas 10-15 minit minum air mula lah berulang kencing. Asyik2 kencing. Tapi yg bestnya air kencing putih jernih macam air paip, tu yang aku suka, menunjukkan badanku tak kekeringan air. Badan kita memerlukan air yang banyak supaya kita tak dehydration.

Semoga dengan berpuasa ni dapatlah aku turunkan berat badanku,,, tak payah banyak pun, tak sampai BMI pun tak apa, takat 52 kg pun cukuplah.
.

1 comment:

  1. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 129
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete