ads

25 October 2014

mata berselaput (CATARACT}

Mata berselaput, atau selalu orang sebut cataract dalam bahasa english ialah satu lapisan selaput  yang menutupi anak mata, membuat mata kita menjadi kelabu. Kalau terlalu tebal boleh menyebabkan buta. 

Ini ialah mata kiri kaknab yang berselaput, sudah ranum menunggu masa untuk dibedah untuk menggantikan kanta palsu, macam mana depa buat kaknab tak tau lagi. hari selasa ni, baru ni pi appointment untuk diperiksa banyak mana power kanta banyak ke sikit. nak tengok juga kaknab punya jantung, darah tinggi semua stable baru boleh operate. kaknab tak ada masaalah apa2 kencing manis dan darah tinggi semua normal. minta2 pembedahan boleh dibuat secepat mungkin. kerana la ni mata kiri memang kelabu teruk. 

Mata kiri. Selaput yang agak tebal juga. 

mata kanan. Yang ni pun ada juga selaput sikit sikit, tapi baru tepi tepi saja, belum menutupi semua/ 

No comments:

Post a Comment