ads

12 February 2016

bengkang gandum yang sedap

hari ni kaknab buat bengkang gandum. sebelum ni pun biasa buat, tapi yang ni lagi sedap. yang resepi dulu pun sedap tapi yang ni banyak kali sedap. suami kaknab pun kata sedap. kaknab akan kekalkan resepi ni. rasanya lemak, manis dan lembut.


1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 gula (kalau xmau manis kurangkan)
2 cawan santan
1 cawan air daun pandan
4 biji telur
sedikit warna hijau
sedikit saja garam.
2/camca makan planta@minyak sapi@butter

sedikit serbuk jintan manis untuk hilang bau hanyir telur, bau pun sedap
kalau tak boh pun tak apa. knab ni sensitive sikit bab telur ni.

knab blend semua bahan di atas dalam blender.  knab bakar menggunakan periuk bengkang di atas api yang perlahan selama sejam. bila dah masak baunya harum saja.

No comments:

Post a Comment