ads

19 March 2019

Ikan sembilang masak tempoyak

Jom tengok gulai tempoyak kaknab hari ni.

Kepala ikan sembilang dan ekor ada lagi dalam peti ais. Dua hari sudah dah masak kari separuh dari ikan ni. Kalau simpan dalam peti ais sayang pula, sebab kaknab dan suami nak pi rumah anak kat setia alam.

27/3 nak pi krabi dengan anak dan besan. Kalau nak simpan sampai balik nanti xelok dah la ikan tu. Jadi masak gulai tempoyak ja la. Dua ketul sorang satu la kaknab dan suami.

Harum semerbak bau tempoyaknya bila masak.


Jom tgk resepinya

Ni buat semangkuk ja kuahnya untuk sekali makan.

2 biji cili merah
3 biji cili api (kalau nak pedas lebihkan)
Dua batang serai, ambik yang dalam yang lembut. Dapat sikit ja tapi wangi.
Halia setengah inci saja
Belacan 1/2 inci saja
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 1 ulas
+++++++++++++

1/2 inci lengkuas
Sekeping asam keping
Garam
2 ketul ikan sembilang
Dua camca makan tempoyak
Air secukup

Bahan yg atas blend hingga halus.
Dalam kuali tumis dengsn sedikit minyak saja bahan blend hingga wangi.

Masuk lengkuas, asam keping, tempoyak, garam, air secukupnya. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan. Biar ia mendidih hingga ikan masak. Siap.

No comments:

Post a Comment