18 March 2024

Pulut udang

Hari ni maknab buat pulut udang. Ni la pertama kali buat. Sebab pulut ni agak rumit juga. Mula kukus, bubuh santan, pastu balut bubuh inti, pastu bakar. Sebab agak renyah tu yang tak pernah buat.

Pulut yang lebih buat pulut inti ada lagi dan masih elok. so maknab pun buat inti dia. ambik daun pisang belakang. daun pisang pula banyak yang pecah2 tak apa lah bukan nak buat banyak pun. baki pulut kalau balut pulut dalam 10 biji saja. cukuplah untuk 2 orang makan. lidi maknab guna lidi pokok nipah dia liat dan keras memang sesuai.
untuk cucuk daun pisang bila bungkus pulut. bakar pula guna dapor gas saja guna kuali buat roti jala.

bab inti memang maknab pro sebab masa sekolah memang kerja maknab buat inti cok badak dan spera gandum. petang petang kena potong serai giling cabai, masa tu mana ada blender. mak dulu buat juai kuih spera gandum yang intinya sama dengan inti pulut udang. 

dah siap bakaq memang la sedap sebab pulut lemak dengan inti nyok mantan lagi lah sedap. tapi pulut udang dapat 10 biji saja. sorang 5 biji dengan husband.😂😂




resepi pulut udang

untuk pulut

bahan2nya
pulut 2 cawan
1 1/2 cawan perahan pertama. dari sebiji kelapa.
sedikit garam
lidi potong angaran 2 inci. atau stapler

rendam pulut selama 2 jam. maknab guna pulut susu. memang lembut.
kuku selama 30 minit hingga masak. kemudian angkat pulut gaul dengan santan pekat yang sudah di dicampur garam. kacau kacau pulut hingga rata semua biar sekejap selama 10 minit biar pulut dan santan mesra atau gaul rata. kemudian kukus semua selama 10-15  minit biar santan masak dan kering. bila sejuk bolehlah bungkus pulut dengan daun pisang. leperkan pulut masukkan inti dan  gulung daun pisang kemas2 pinkan dengan lidi atau stapler. maknab guna lidi daun nipah memang dia liat. tak patah senang cucuk dekat daun pisang.
kemudian bakar .

untuk inti

1 biji kelapa mantan
2 camca besar gula 
sedkit garam
++++++++++
8 batang serai
sedikit halia anggaran 1/2 inci saja
sedikit kunyit hidup
segenggam udang kering rendam dulu supaya lembut\
8 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1-2 camca besar cabai kisar

blender semua di atas kecuali kelapa gula dan garam
panaskan minyak masak bahan blender kacau2 bila dan agak wangi dan garing masukkan kelapa. kacau kacau masukkan gula dan garam. masak sehingga kering airnya. 











No comments:

Post a Comment

Ada beza tak