ads

12 June 2011

Nasi Ayam

hari ni masak nasi ayam je, cepat dan mudah. apa taknya, masak nasi, goreng ayam, buat sup, buat sos cili. haaa siap. resepi nasi ayam kaknab cepat dan mudah. jum kita tengok ramuan2nya.

untuk perap ayam:
ayam 1 ekor
1 camca besar serbuh jintan manis
1 camca besar serbuk jintan putih
1 camca besar serbuh lada putih
sedikit halia dan 10 biji bawan putih (tumbuk lumat)
2 camca besar minyak bijan
1 camca besar madu
1/2 cawan kicap manis
3/4 cawan kicap masin

campurkan semua di atas kemudian perapkan ayam selama 2 jam. pastikan ayam betul2 mesra dengan bahan2 perap itu. pastu goreng dalam minyak yang penuh dengan api perlahan, kalau api kuat ayam nanti hitam sebab ada madu, kaknab cuma masukkan ke dalam rice cooker di masak dengan minyak hingga hapus ayam, sambil alih2 kan supaya masak dengan rata. ayam masak elok dan tidak hangit langsung.

ramuan nasi ayam:
3 cawan beras wangi
4 cawan air
sedikit hali dan 5 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
2 cube cube ayam maggi
2 camcabesar margarine

basuh beras dan toskan, ketepikan beras. dalam rice cooke, panaskan margarine, tumiskan halia dan bawang putih, masukkan 1 helai daun pandan, masukkan air 4 cawan, masukkan cube ayam, biar mendidih masukkan beras kaknab tak masukkan garam, sebab cube ayam dah ckup masin.

No comments:

Post a Comment