ads

07 June 2011

Petua diabetes

kaknab Prediabetic, so kalau tak control nanti dapat diabetes. tadi baru saja check kat farmasi, bacaan selepas makan ialah  3.1 mmol/L. Ini dikira rendah sangat lah, sepatutnya kena 4 mmol/L ke atas tapi not more than 7. Ini kerana sebelum tidur kaknab akan minum satu gelas air kosong + 1 tabspoon of Apple cider vinegar. ACV memang baik untuk menurunkan gula dalam darah,  oleh kerana kaknab cuma Prediabetic bukan ke tahap kronik, kaknab boleh ambik apple cider vinegar sekali sekala saja, katalah hari tu kaknab termakan makanan yang agak2 terlebih gula, macam chocolate, cake atau kueh yang manis2, baru kaknab boleh ambik ACV.  ACV bukan saja menurun tahap gula dalam darah, baik untuk menurunkan cholesterol dan high blood pressure. Selain itu kaknab hari2 exercise tak pernah miss, ini pun boleh menurunkan tahap gula dalam darah. Hari tu pi check, doktor ada bagi pil metformin untuk di makan 1/2 pagi dan 1/2 malam, tapi kaknab tidak makan, sebaliknya kaknab hanya control secara natural home remedies, disamping itu, kaknab juga makan peria katak buat ulam, dan makan grapefruit pagi 1/2 malam 1/2. 

No comments:

Post a Comment