ads

15 June 2011

salam semua

apabila umuq kita meningkat metabolisma kita akan menughun, apa yang kita makan akan jadi lemak, menyebabkan payah hendak tughun badan, contohnya kaknab,  kalau dulu makan banyak mana pun badan maintain saja, kini kaknab dah 55, makan tak banyak mana pun, kalau makan nasi setengah senduk saja, bukan tak lalu, tapi control, kalau ikut kan hati memang lah satu pinggan penuh, lebih lebih lagi kalau berulam dengan sambal  belacan, mak oi, punya lah sedap. Dalam dok control makan pun beghat  kaknab dah naik sampai 56 kgs, kalau ikutkan BMI kaknab cuma 48 sahaja. toksah kan nak tughunkan 8 kilos, nak tughunn 1/2 kilos pun payah. bukan tak exercise, tiap tiap hari keluaq jogging, kayuh basikal, hai lah badan awat hang tak boleh tughun huhuhu. apa pun kaknab sentiasa active dan sihat, nak buat camna kan kita pun nak kawai janji dia tak exceed 56 cukup, tu kaknab dok timbang seminggu sekali, oghang kata keep track lah konon. ni gambaq kaknab tangkap haghi ni, lagi seminggu umuq kaknab 55 lah. warga mas lah.



1 comment: