08 November 2014

Kari ikan merah rempah babas

Untuk tatapan anak ku  ellyaherny yg rajin masak.

Resepi untuk 2 orang. Makan tengahhari dan malam

Bahan2nya:

2 labu bawang besar (dimayang nipis.
2 ulas bawang Putih (dimayang juga
2 biji tomato (1 potong baji lagi satu belah dua
1 camca teh halba campur
4 tablespoon penuh repu rempah Kari ikan babas (bancuh dengan air panas)
3/4 cawan air asam jawa pekat
1 mangkuk santan cair
Bendi
garam
3 cabai hijau
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak tumis bawang besar Dan bawang putih hingga kuning dan wangi.
Masukkan halba campur dan tomato yang di potong baji. Kacau sekejap hingga tomato layu.
masukan rempah babas. Masak sampai naik minyak.
Masukan air asam jawa. Biar ia masak sampai pecah minyak kemudian masukkan  Santan dan garam.
biar ia mendidih masukan bendi, tomato dan cabai hijau, biar ia mendidih sekejap baru masukan ikan sebab ikan merah cepat empok. Perlahankan api masak sampai naik minyak,  siap.

Kalau ada daun kari masukkan bersama tomato baji dengan halba campur. Kaknab xbubuh daun kari sebab tak ada. jangan bubuh ajinomoto kalau masak apa apa kari, takut hilang masamnya, kari kena masak masam sedikit baru sedap. bawang mesti banyak jangan kedekut tau, kari guarantee sedap.


halba campur

Sebiji tomato dipotong baji'
rempah babas

sebiji tomato dibelah dua



bendi

ikan merah


tumis bawang besar dan putih hingga kuning
masukkan tomato baji bersama halba campur
masukkan rempah biar sampai naik minyak
siap dah

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak