ads

12 November 2014

pembedahan cataract

Jom kaknab cerita pengalaman kaknab pembedahan cataract.

Pagi2 pukul 5.30 pagi kat wad, kaknab dah bangun awal. Sudah biasa routine pagi, Mandi dan solat subuh, dok kat wad pun, orang masih tidor, kita dah siap standby. Nurse datang cakap makcik nanti siap  Pakai baju opt yang ikat belakang pukul 7.45 kami nanti tolak makcik.

Pukul 7 pagi nurse datang nak pasang benda kat saluran  darah belakang tapak tangan entah depa panggil apa entah
Ni lah dia untuk standby in case emergency 
Ni wajib before operation mesti pasang ni kat tangan.
Nurse yang mula pasang tak jumpa saluran sebab kaknab punya halus susah nak rasa jenuh katok2 tangan exercise genggam lagi tak dapat juga, dia masuk jarum tak blh pam naik darah maknanya tak kena la tu. Tarik pula jarum, cucuk belah kanan pula pun tak boleh yang sakit kaknab,

Pukul 7.30 mai pula nurses yang kanan pula. Dia belek2 tangan macam tak  jumpa urat darah terus dia give up biar doktor yang buat,,

Pukul 8 depa panggil kaknab masuk bilik rawatan mata untuk doktor yang nak pasang alat tu. Mula2 doktor pompuan nama Sarbiha, dia try kiri dulu cucuk pula punya sakit tapi kaknab tahan je lah, kena juga, try kanan pula pun tak kena sakit lagi. Mai doktor zaki pula try cucuk tangan kanan tak kena urat juga. Tarik lagi jarum sakit lagi. Lepas tu panggil doktor china pula, cucuk lagi tarik lagi running katanya, maknanya tak kena lagi.

Dr zaki cuba sekali lagi kali ni kat nadi pergelangan tangan pula pun tak betui juga. Aku yang sakit cucuk cabut cucuk cabut dah 6 kali. Last sekali panggil doktor india pula dia ambik jarum yang paling kecik jarum kanak2 kerana urat kaknab halus sangat. Dia cucuk betul2 kena tak saakit pun baru siap. Tudia jenuh sakit tangan. Dia cucuk sana dia cucuk sini kesian kat aku sendiri huhu. Kali ketujuh baru boleh.

Janji nak masuk bilik bedah pukul 8 pagi dah jadi 11.15 baru ditolak masuk.

Mata dititik ubat untuk  dikebaskan, kaknab boleh dengar arahan doktor dan dapat ras'a apa yang depa buat macam sedut selaput tu, memang tak sakit langsung, last doktor cakap makcik nak masuk kanta ya,  hampir selesai pasti doktor kata jangan gerak saya tekan lantas bagi elok. Pukul 12.05 siap ditolak ke wad.

Dah semuanya okay tak ada apa petang juga kaknab bolehlah discharge,

Hari ni sudah 24 jam lepas operate. Mata memang terang yang best boleh baca dekat , dan jauh pun terang harga kanta yang dimasukkan rm750 tapi free tak kena duit sebab pencen. Best kan.


Selepas siap masukkan kanta

Kenangan 11/11/14

No comments:

Post a Comment