17 November 2009

gulai nangka dengan udang tumis darat

hari ni pula kaknab masak gulai nangka dengan udang tumis darat. orang utara panggil tumis darat sebab bila gulai dah masak baru masukan bawang yang ditumis garing sekali dengan minyak yang digoreng tadi.



bahan bahannya

nangka muda
2 bungkus rempah kari  udang
15 ulas bawang kecil (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
300 gm udang sederhana besar
minyak
200 santan segar
sedikit daun kari
garam secukupnya

caranya

simple dan mudah. rebus sekejap nangka jangan terlalu empok cuma nak buang getahnya saja. toskan
airnya. masukan rempah dan santan ke dalam periuk, masukkan nangka. masak sampai mendidih, kacau biar semua sebati, bila dah mendidih masukkan garam,  udang, tambahkan air kalau terlalu pekat. bila udang dah masak tutup api.
dalam kuali lain, panaskan minyak, tumis bawang kecil,bawang putih dan daun kari goreng hingga kuning dan wangi, kemudian masukan semua sekali dengan minyak ke dalam kuah gulai nangka tadi. siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak