04 August 2022

asam pedas ikan tenggiri

hari ni maknab masak asam pedas ikan tenggiri. lama betul maknab tak buat asam pedas, sebab mak maknab ada dia tak boleh makan pedas, tapi hari ni maknab buat tak berapa pedas. ni asam pedas johor. tapi maknab tambah serbuk ketumbaq, jintan manis dan jintan putih. kebetulan maknab memang campurkan 3 jenis serbuk dalam satu bekas, untuk buat asam pedas maknab ambik satu camca teh saja. 



bahan2nya
untuk ditumbuk 
bawang besar 3 labu
bawang putih 3 ulas
sedikit halia
kunyit hidup
=======
ikan tenggiri atau ikan apa pun boleh
cabai kering yang sudah di mesin
air asam jawa
garam
sedikit belacan
1 camca teh serbuk 3 sekawan (serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih)
daun kesum
1 batang serai
minyak
daun kesum
tomato
bendi

panaskan minyak dalam kuali. tumis bahan yang ditumbuk tadi kacau kacau sampai garing. masukkan cabai yang sudah di mesin bersama sedikit belacan.  serai,serbuk 3 sekawan. masak sehingga garing dan pecah minyak. masukkan air asam jawa, garam, masukkan daun kesum. biarkan ia mendidih kamudian masukkan ikan tenggiri dan bendi. akhir sekali masukkan tomato. boleh masukkan serbuk lada kalau suka. tapi maknab tak masukkan sebab mak tak tahan makan pedas.

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak