23 August 2022

bengkang gandum

hari ni maknab terajin la pula. buat bengkang gandum. hari ni punya memang sedap. rasa manis lemak semua cukup. walaupun dah ada dalam blog resepi bengkang gandum, tapi maknab still nak bagi juga. tak payah nak selak selak page dia kan😊😊😊😊. elok jadinya bengkang gandum maknab. maknab tak guna pewarna hijau. cuma air daun pandan saja. hijau natural.




2 cawan tepung gandum
1 1/2 gula
4 biji telur
2 camca besar butter atau margarine
2 cawan santan
satu cawan air daun pandan

maknab masuk semua bahan dalam blender. blend sampai semua sebati. tapiskan dan bakar dengan oven  200 c api atas bawah selama sejam. mula maknab biar loyang bawah sekali dekat dengan api, maksud maknab letak rak paling bawah, lepas 45 minit maknab pindah rak kat atas bagi bengkang yang atas garing. bila dah masak still yang bawah tak berapa garing, dan yang atas memang garing elok sebab loyang agak tebal. so kalau kawan2 yang ada loyang yang nipis agak lebih elok. 

No comments:

Post a Comment

Ada beza tak